IUS-INFO - Dnevne novice - EU pripravljena uporabiti zakonodajo za obrambo pred sankcijami ZDA
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

16.5.2018

EU pripravljena uporabiti zakonodajo za obrambo pred sankcijami ZDA

Bruselj, 16. maja (STA) - Evropska unija je v skrajnem primeru pripravljena uporabiti zakonodajo za obrambo pred ameriškimi sankcijami, da bi rešila jedrski sporazum z Iranom, je danes v Bruslju dejal evropski komisar Dimitris Avramopulos. "Če bo treba, smo na to pripravljeni," ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Po "blokirajoči" zakonodaji ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU. Z njeno uporabo bi evropskim podjetjem prepovedali podpreti sankcije proti Iranu, ki so jih ZDA vnovič uvedle enostransko po odstopu od iranskega jedrskega sporazuma. Obenem pa uredba predvideva tudi odškodnine za izgube pri poslovanju.

Zakonodaja je bila sprejeta že leta 1996 v sporu glede sankcij proti Kubi, Iranu in Libiji, a doslej ni bila nikoli uporabljena, saj je bil pred dobrima dvema desetletjema vendarle pravočasno dosežen dogovor.

Trenutno ZDA s sankcijami grozijo tudi neameriškim podjetjem, ki bodo poslovala z Iranom. Prav zato se v Iranu bojijo, da bi izgubili velik del gospodarskih dogovorov, ki so bili sklenjeni po dogovoru, da bo država ustavila program za izdelavo jedrske bombe. V Teheranu zdaj želijo v 60 dneh dobiti zagotovila, da bodo gospodarske povezave ostale nespremenjene. V nasprotnem bo od dogovora odstopil tudi Iran.

Če in kdaj bi lahko EU uporabila omenjeno uredbo, bosta predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini danes razpravljala s predsedniki in premieri vlad članic unije na neformalni večerji pred vrhom EU - Zahodni Balkan v Sofiji.

EU sicer vztraja, da je treba iranski jedrski dogovor ohraniti, saj deluje. To je Juncker poudaril tudi po današnjih pogovorih z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterressom v Bruslju. "Glede odnosov z Iranom želimo, da bi vse članice imele skupno izhodišče. In za to imamo sredstva in vire, četudi omejena," je dodal.

"Moj poziv Evropi je, ostanite enotni, bodite učinkovitejši in bolj prisotni," pa je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril Guterres. To je po njegovih besedah nujno, da bi vzpostavili pogoje za mir, varnost in trajnostni razvoj v svetu.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar