c S

Putin in Macron za strogo spoštovanje iranskega jedrskega sporazuma

30.04.2018 15:24 Moskva, 30. aprila (STA) - Ruski in francoski predsednik Vladimir Putin in Emmanuel Macron sta se danes v telefonskem pogovoru zavzela za "strogo spoštovanje" sporazuma o iranskem jedrskem programu, so sporočili iz Kremlja. Ameriški predsednik Donald Trump se medtem še odloča, ali bodo ZDA odstopile od sporazuma.

"Ruski in francoski predsednik sta se zavzela za ohranitev sporazuma in njegovo strogo spoštovanje," so zapisali po pogovoru, v katerem je Macron ruskega kolega seznanil s podrobnostmi svojega srečanja s Trumpom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik se bo 12. maja odločil, ali bo ponovno uvedel sankcije proti Iranu, kar bi bil lahko usodni udarec za zgodovinski sporazum iz leta 2015. Dogovor med Iranom in šestimi velikimi silami, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij in normalizacijo gospodarskih odnosov z mednarodno skupnostjo, je sicer Trump že večkrat označil za najslabši sporazum v zgodovini.

Njegov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je v nedeljo izjavil, da se predsednik še ni odločil, ali bo odstopil od iranskega jedrskega sporazuma.

Macron in Trump sta sicer o iranskem sporazumu govorila tudi pretekli teden med obiskom francoskega predsednika v Washingtonu. Namignila sta na možnost novega sporazuma z Iranom, a podrobnosti nista razkrila.

Po navedbah Moskve alternativa sporazumu ne obstaja. Poudarili so, da je ključno stališče Irana. Ta vztraja pri že sklenjenem dogovoru in se ne namerava pogajati o svojem raketnem programu.