c S

Propadla še ena priložnost za oblikovanje nove italijanske vlade

30.04.2018 15:23 Rim, 30. aprila (STA) - Nova priložnost, da bi poraženka parlamentarnih volitev Demokratska stranka (PD) in populistično Gibanje pet zvezd oblikovali novo italijansko vlado, je kot kaže propadla. Nekdanji vodja PD Matteo Renzi je namreč dejal, da je sodelovanje med strankama zaradi različnih stališč "nemogoče", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanji vodja PD Matteo Renzi je v nedeljo zvečer pred kamerami italijanske televizije Rai dejal, da so stališča Gibanja pet zvezd nezdružljiva s pogledi njegove stranke.

"Lahko se sestanemo, seveda. Vendar ne moremo glasovati za njihovo vlado," je dejal Renzi. Ob tem je ponovno poudaril, da bi bilo za njegovo stranko po porazu na parlamentarnih volitvah najbolje, da prestopi v opozicijo.

Renzi je svoje mnenje izrazil pred napovedanim sestankom izvršnega sveta PD, ki bo v četrtek razpravljal o možnosti oblikovanja koalicije z Gibanjem pet zvezd. Vodstvo PD bo odločalo, ali in kako nadaljevati pogovore. Temu najbolj nasprotujejo v delu PD, zvestemu nekdanjemu premierju Renziju.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je danes dejal, da bi morali Italijani junija znova na volitve. "Zame ni druge rešitve: Moramo čim prej znova voliti," je dejal v videu, objavljenem na Facebooku. Ob tem je pozval vodjo Lige Mattea Salvinija, naj se mu pridruži v pozivu predsedniku države Sergiu Matterelli, naj takoj razpusti parlament in omogoči predčasne volitve v juniju.

Gibanje pet zvezd je sicer pred tem pokazalo dobro voljo in sprejelo ultimat PD, da dokončno prekine pogovore z Ligo, ki je v desnosredinskem zavezništvu z Naprej Italijo Silvia Berlusconija. Gibanje je od Lige zahtevalo, da se odreče Berlusconiju in se sama pridruži koalicijskim pogajanjem, česar pa vodja Lige Matteo Salvini ni želel storiti.