c S

Odstopila britanska notranja ministrica

30.04.2018 12:22 London, 30. aprila (STA) - Britanska notranja ministrica Amber Rudd je odstopila zaradi kritik na račun britanske vlade pod vodstvom Therese May zaradi afere s karibskimi priseljenci, ki so jih napačno označili za nezakonite migrante. Nasledil jo bo dosedanji minister za lokalno samoupravo Sajid Javid, ki je pakistanskega rodu.

Britanska vlada se je v zadnjih dveh tednih znašla v središču afere, ko so nekatere potomce t. i. generacije Windrush označili za nezakonite migrante.

Pri generaciji Windrush gre za karibske priseljence, ki so med letoma 1948 in 1971 na povabilo britanske vlade prišli na Otok, da bi nadomestili pomanjkanje delovne sile. Takratni priseljenci in njihovi potomci imajo sedaj težave pri pridobivanju stalnega bivališča, saj so v državo prvotno prišli brez ustreznih dokumentov. Sedaj jim grozijo izgoni, prav tako jim odrekajo pravico do socialnih pravic in zdravstvene oskrbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mayeva, ki se je kot nekdanja notranja ministrica zaradi afere tudi sama znašla pod plazom kritik, se je že opravičila, ministrica Ruddova pa je prizadetim obljubila potne liste in odškodnino. Kritiki so Ruddovi, ki je nekoč veljala za najbolj talentirano članico britanske vlade, očitali brezbrižnost. Opozicija je zahtevala njen odstop.

Ruddova je tako podala odstop, Mayeva pa ga je tudi sprejela, je v nedeljo zvečer potrdil tiskovni predstavnik britanske vlade.

Nasledil jo bo Javid, ki je v zadnjem letu in pol zasedal položaj ministra za lokalno samoupravo. V britanski parlament je bil prvič izvoljen leta 2010, zasedal pa je tudi že ministrska položaja za kulturo in gospodarstvo, poroča britanski BBC.

48-letnik je sin pakistanskega voznika avtobusa, čigar družina je v Veliko Britanijo prišla v 60. letih prejšnjega stoletja. Glede afere s karibskimi priseljenci je konec tedna dejal, da to kot priseljenec občuti "zelo osebno". "To bi lahko bil jaz, moja mati ali oče," je povedal.

Na položaju ministra za lokalno samoupravo ga bo zamenjal nekdanji minister, pristojen za Severno Irsko, James Brokenshire.