c S

Več mrtvih v samomorilskih napadih v Kabulu

30.04.2018 10:44 Kabul, 30. aprila (STA) - V afganistanski prestolnici sta danes odjeknili dve eksploziji, ki sta po zadnjih podatkih zahtevali najmanj 21 smrtnih žrtev, najmanj 27 jih je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Odgovornosti za eksploziji, ki sta posledici samomorilskih napadov, je prevzela skrajna skupina Islamska država.

IS je prek svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da sta bila cilja samomorilskih napadov sedeža afganistanskih obveščevalnih služb v Kabulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva eksplozija je po navedbah policije odjeknila na nadzorni točki v bližini afganistanske obveščevalne službe. Drugi samomorilski napadalec naj bi se nato predstavljal kot novinar in se razstrelil med množico novinarjev, ki so poročali o prvi eksploziji.

Med žrtvami drugega napada so tako po poročanju afganistanskih medijev številni novinarji. Med drugim sta bila ubita tudi novinar in fotograf AFP, Usman Šarifi in Šah Maraj, življenje pa je izgubilo tudi več novinarjev lokalnih televizij ToloNews in 1TV.

To je bil že osmi večji napad v Kabulu od začetka leta. Do zadnjega obsežnejšega napada je prišlo 22. aprila, ko se je samomorilski napadalec skrajne skupine Islamska država razstrelil pred uradom za registracijo volivcev na zahodu mesta ter pri tem ubil 60 in ranil 129 ljudi. Napadi so v nemirni prestolnici od začetka leta skupno terjali najmanj 254 življenj in ranili 368 ljudi.

V provinci Nangarhar na vzhodu države pa je bil v napadu na policijsko patruljo ubit policist, pet ljudi je bilo ranjenih.