c S

V Španiji za peterico, obtoženo skupinskega posilstva, devet let zapora

27.04.2018 09:59 Madrid, 26. aprila (STA) - Špansko sodišče je danes pet moških, ki so bili obtoženi skupinskega posilstva ženske na festivalu San Fermin v Pamploni, obsodilo na devet let zapora. Sodišče jih je obsodilo spolne zlorabe in tako ni ugodilo tožilstvu, ki je zahtevalo obsodbo zaradi težjega kaznivega dejanja posilstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mladi moški so bili sicer obtoženi posilstva ženske, tedaj stare 18 let, pred vhodom v stanovanjsko stavbo v Pamploni julija leta 2016 ob začetku festivala teka pred biki. Peterica iz Seville je domnevno snemala dejanje s svojimi pametnimi telefoni in se nato hvalila preko aplikacije za pošiljanje sporočil WhatsApp, kjer so se poimenovali La Manada oz. trop.

Sodišče v Pamploni jih je obsodilo zaradi spolne zlorabe, ki za razliko od posilstva po španski zakonodaji pomeni, da ni bilo "nasilja ali ustrahovanja".

Zaradi odločitve sodišča, da jih ne obsodi zaradi hujšega zločina, so se pred stavbo zbrali protestniki. Vzklikali so, da to ni bila spolna zloraba, ampak posilstvo.

Eden od napadalcev je policist Guardie Civil in je trenutno suspendiran, eden pa je bil nekoč v vojski. Več jih je huliganov, ki podpirajo nogometni klub Sevilla.

Obsojeni bodo morali žrtvi plačati še 50.000 evrov odškodnine.

Tožilstvo je za storilce sicer zahtevalo skoraj 23 let zapora. Obramba je trdila, da je ženska privolila v spolno dejanje in je priznala le, da so moški ukradli njen telefon. Tožilci pa so izpostavili, da je žrtev spoznala moške le nekaj minut pred napadom in da niti ni vedela njihovih imen. Našli so jo napol golo pred vhodom v stavbo.