c S

Bruselj za poenostavitve pri registraciji domene .eu

28.04.2018 09:59 Bruselj, 27. aprila (STA) - Evropska komisija je danes predlagala spremembe pri uporabi evropske vrhnje domene .eu. Po teh bi lahko državljani članic EU in treh dodatnih članic Evropskega gospodarskega prostora (EGP), Norveške, Islandije in Liechtensteina, registracijo domene opravili tudi zunaj unije oz. EGP, ne glede na državo stalnega prebivališča.

V Evropski komisiji so ob tem pojasnili, da bi bilo mogoče z večjo prožnostjo in prilagoditvijo trenutnih pravil na spremembe na trgu domen v času od sprejema uredbe o domeni leta 2002 bolje izkoristiti potencial domene kot zaupanja vrednega in inovativnega imenskega prostora za enotni digitalni trg. Trenutno lahko domeno registrirajo samo tisti evropski državljani, ki tudi stalno prebivajo v EU oz. EGP.

Predlagane spremembe uredbe poleg tega predvidevajo tudi boljše upravljanje domene z ustanovitvijo posebnega sveta, v katerem bi bilo zastopanih več deležnikov. Ta bi svetoval Evropski komisiji in spremljal uresničevanje novih pravil.

Vrhnja domena .eu je uradno na voljo od 7. aprila 2006, od takrat pa so jo prevzele številne osebe in organizacije v EU. Konec leta 2017 je bila domena .eu z nekaj več kot 3,8 milijona registracij 11. največja domena na svetu. Največ uporabnikov, in sicer nekaj čez milijon, je registriranih v Nemčiji, na Nizozemskem jih domeno uporablja nekaj več kot 502.000, v Franciji pa okoli 346.000.

Domeno sicer vse od začetka v imenu Evropske komisije ureja neprofitna organizacija EURid.