c S

Zagrebško sodišče razveljavilo razpored Agrokorjevih upnikov po skupinah

28.04.2018 09:59 Zagreb, 27. aprila (STA) - Zagrebško višje sodišče za gospodarske zadeve je razveljavilo januarsko odločitev prvostopenjskega sodišča o številu upnikov in njihovem razporedu po skupinah v koncernu Agrokor, kot je to predlagal nekdanji izredni vladni pooblaščenec v družbi Ante Ramljak. Ocenilo je, da predlog ni v skladu z zakonom.

Drugostopenjsko sodišče je tako razveljavilo predlog izredne uprave, da bo redni svet upnikov Agrokorja štel pet članov na podlagi petih skupin upnikov, ter primer vrnilo v vnovično odločanje na prvi stopnji. Kot so pojasnili, ni jasno, zakaj so štiri od petih skupin dobile poseben pravni položaj, ocenili pa so tudi, da ureditev ni skladna z zakonom.

V obrazložitvi so zapisali, da je treba po zakonu o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki je bolj znan kot lex Agrokor, upnike razporediti glede na njihov pravni položaj na podlagi jasno določenih kriterijev, kot so zavarovane ali nezavarovane terjatve, nato pa se znotraj vsake skupine lahko razvrstijo še po gospodarskem interesu.

Visoko sodišče je ugodilo tudi številnim pritožbam upnikov, ki niso bili zadovoljni z Ramljakovim predlogom, kot sta zagrebški družbi Franck in Euroherc osiguranje, ali pa finančnih upnikov, med katerimi so Addiko banka, OTP banka in Splitska banka. Zavrnili so samo pritožbo največje upnice, ruske Sberbank, ki je medtem dosegla dogovor z izredno upravo.

Pričakovati je, da bo novi izredni pooblaščenec v koncernu Fabris Peruško v najkrajšem možnem času predlagal spremenjen model, saj novi izredni pooblaščenec hrvaške vlade načrtuje, da bo končna pogodba o poravnavi z upniki sklenjena do 10. julija, ko poteče rok obstoječi zakonski rok za delovanje izredne uprave koncerna. S poravnavo mora soglašati tudi redni svet upnikov, ki ga bodo lahko oblikovali po tistem, ko bo pristojno sodišče potrdilo razpored skupin upnikov.

Lex Agrokor določa, da ima lahko redni svet upnikov največ devet članov, njihovo število in razpored po skupinah pa določi sodišče na predlog izrednega pooblaščenca.

Peruško je danes v odzivu na odločitev sodišča poudaril, da so predlog novega modela začeli pripravljati že danes ter da odločitve sodišča ne vidi kot "velike ovire". "Proces oblikovanja rednega sveta upnikov je bil blokiran zaradi enega upnika iz skupine upnikov lastnikov obveznic. Verjamemo, da bo odločitev sodišča proces sprostila ter da bomo kmalu oblikovali redni svet upnikov", je Peruškovo izjavo predvajal hrvaški javni radio.

Novinarjem v Zagrebu je tudi povedal, da je imel koncern lani nekaj več kot 43 milijard kun (okoli 5,8 milijarde evrov) prihodkov, kar je bilo za deset odstotkov manj kot v letu pred tem. Obenem so imeli 1,8 milijarde kun dobička, kar je za osem odstotkov več. Revidirano poročilo o poslovanju Agrokorja bodo objavili prihodnji mesec.