c S

ECB in Bank of England skupaj v upravljanje s tveganji zaradi brexita

30.04.2018 07:10 Frankfurt, 29. aprila (STA) - Evropska centralna banka (ECB) in britanska centralna banka Bank of England sta ta teden napovedali vzpostavitev posebne tehnične delovne skupine za upravljanje tveganj v času uradnega izstopa Velike Britanije iz EU konec marca prihodnje leto. V opazovalni vlogi bosta v njej sodelovali tudi Evropska komisija in britansko finančno ministrstvo.

Skupino bosta vodila predsednik ECB Mario Draghi ter guverner Bank of England Mark Carney, glede na specifično vsebino tveganj pa bodo v njej lahko sodelovali tudi drugi pristojni organi, so v skupnem poročilu objavili v obeh denarnih ustanovah.

ECB in Bank of England bosta o delu redno poročali Evropski komisiji in britanskemu finančnemu ministrstvu, izrecno pa sta poudarili, da osnovna odgovornost za pripravo na t. i. brexit ostaja pri posameznih subjektih na finančnem trgu.

Izpostavili sta tudi, da bodo skupna prizadevanja osrednjih denarnih ustanov na Otoku in v območju evra ločena od pogajanj med Združenim kraljestvom in EU o podrobnostih dogovora o britanskem izstopu iz povezave oz. t. i. ločitvenem sporazumu ter o prihodnji ureditvi odnosov.

EU in Velika Britanija sta sicer marca dosegli dogovor o prehodnem obdobju po brexitu, po katerem bo prehodno obdobje trajalo do konca decembra 2020, torej 21 mesecev. V tem obdobju Združeno kraljestvo ne bo več sodelovalo pri odločanju na ravni unije, bo pa ohranila vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik, zato bo tudi morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Pred tem sta strani dosegli tudi dogovor o večini ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku.

A dokler ne bo ločitveni sporazum ratificiran, tveganja na številnih področjih, na katerih je Velika Britanija trenutne tesno povezana z drugimi članicami EU, ostajajo. "Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno," je marca poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier.

V londonskem Cityju, trenutno še največjem evropskem finančnem središču, so potezo ECB in Bank of England pozdravili kot pozitivno in pragmatično potezo. "To kaže na to, da so pristojni na obeh straneh odločeni, da v proces izstopa vnesejo čim več gotovosti, tako da bo prehod blag in nadzorovan," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Miles Celic, prvi mož agencije CityUK, ki lobira za interese Cityja.

Prav finančne storitve, ki so eden stebrov britanskega gospodarstva, bodo sicer po pričakovanjih med najtršimi orehi v pogovorih o prihodnjih gospodarsko-finančnih odnosih med unijo in Veliko Britanijo.