c S

Stopnja brezposelnosti lani nižja v 80 odstotkih regij EU

30.04.2018 07:15 Luxembourg, 29. aprila (STA) - Stopnja brezposelnosti se je lani znižala v več kot 80 odstotkih regij EU, pri čemer jih je okoli 60 odstotkov zabeležilo znižanje za najmanj pol odstotne točke. Najnižjo stopnjo brezposelnosti je imela Praga, najvišjo pa grška Zahodna Makedonija. V Vzhodni Sloveniji je bila 6,8-odstotna, v Zahodni Sloveniji pa 6,4-odstotna.

Češki Pragi (1,7 odstotka) po najnižji stopnji brezposelnosti sledijo nemški Trier (dva odstotka), osrednja Češka, jugozahodna Češka ter nemški regiji Spodnja Bavarska in Mittelfranken (vse štiri 2,1 odstotka), kažejo podatki Eurostata.

Najvišjo stopnjo brezposelnosti so lani zabeležile Zahodna Makedonija (29,1 odstotka), avtonomna španska regija na severu Afrike Melilla (27,6 odstotka), Zahodna Grčija in avtonomna regija v zahodni Španiji Ekstremadura (obe 26,3 odstotka), francosko čezmorsko ozemlje Mayotte (25,9 odstotka) ter španska Andaluzija (25,5 odstotka).

Med 275 regijami NUTS 2, za katere so na voljo podatki, jih je lani 56 imelo stopnjo brezposelnosti v višini največ 3,8 odstotka, kar je polovica povprečja EU, ki je pri 7,6 odstotka. Med temi regijami je 21 nemških, 13 britanskih, sedem čeških, po tri madžarske in avstrijske, po dve belgijski, poljski in romunski ter po ena bolgarska, italijanska in nizozemska.

Po drugi strani je imelo 31 regij več kot dvakrat višjo stopnjo brezposelnosti od povprečja EU. Med temi je vseh 13 grških, devet španskih, pet francoskih in štiri italijanske.

V starostni skupini med 15 in 24 let je bila povprečna stopnja brezposelnosti v EU lani 16,8-odstotna. Med regijami, kjer je bila najnižja, so Praga in nekatere nemške regije, najvišjo pa so v tej starostni skupini zabeležili v avtonomni španski regiji na severu Afrike Melilla (62,7 odstotka).

Stopnja dolgotrajne brezposelnosti, ki jo definiramo kot odstotek oseb, ki so brezposelne eno leto ali več, je v EU lani znašala 45 odstotkov. Najnižjo stopnjo tovrstne brezposelnosti so zabeležili v švedski regiji Upper Norrland (12,8 odstotka), najvišjo pa v regiji Mayotte (83,8 odstotka).