c S

Pompeo postavil pod vprašaj iranski jedrski sporazum

30.04.2018 07:14 Rijad, 29. aprila (STA) - Novi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes med prvim potovanjem na Bližnjem vzhodu po imenovanju na položaj postavil pod vprašaj jedrski sporazum z Iranom. "Odločeni smo zagotoviti, da Iran ne bo nikoli posedoval jedrskega orožja. Iranski dogovor v trenutni obliki tega ne zagotavlja," je v Rijadu dejal Pompeo.

"Še naprej bomo sodelovali z našimi evropskimi zavezniki, da popravimo ta dogovor," je na novinarski konferenci izjavil ameriški zunanji minister, ki je Iran označil za največjega sponzorja terorizma na svetu. "Ne bomo zanemarili velikega obsega iranskega terorizma," je zagotovil.

Iran je obtožil, da destabilizira Bližnji vzhod, kar oblastem v Teheranu očita tudi tesna ameriška zaveznica Savdska Arabija.

Savdski zunanji minister Adel al Džubair se je na novinarski konferenci zavzel za sankcije proti Iranu zaradi domnevne podpore terorizmu in vmešavanja v arabske zadeve.

Savdska Arabija in Iran si stojita na nasprotnih straneh v oboroženih konfliktih v Jemnu in Siriji. Rijad obtožuje Iran, da dobavlja orožje hutijskim upornikom v sosednjem Jemnu, kjer Savska Arabija vojaško posreduje proti njim.

Pompeo bo v okviru turneje po Bližnjem vzhodu danes odpotoval v Izrael, nato pa bo obiskal še Jordanijo. Tudi v Izraelu bo osrednja tema pogovorov po pričakovanjih iranski jedrski sporazum.

"Z njim bom govoril o razmerah v regiji, naraščajoči agresiji Irana in seveda o jedrskem sporazumu z Iranom, o katerem bo kmalu sprejeta odločitev," je pred prihodom ameriškega zunanjega ministra povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je Pompea označil za pravega prijatelja Izraela.

Netanjahu je še dejal, da je treba iranski sporazum bodisi povsem popraviti ali povsem odpraviti, ker da Iranu samo kratkoročno preprečuje pridobitev jedrskega orožja in se ne ukvarja z iranskim balističnim raketnim programom.

Ameriški predsednik Donald Trump in izraelski premier sta med najostrejšimi kritiki jedrskega sporazuma med Iranom in šestimi velikimi silami, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij in normalizacijo gospodarskih odnosov z mednarodno skupnostjo.

Trump se bo 12. maja odločil, ali bo ponovno uvedel sankcije proti Iranu, kar bi bil lahko usodni udarec za zgodovinski sporazum iz leta 2015.