c S

V Alternativni akademiji opozarjajo na intenzivnejšo predvolilno retoriko proti beguncem

30.04.2018 07:15 Ljubljana, 29. aprila (STA) - V društvu Alternativna akademija opozarjajo na intenzivnejšo predvolilno retoriko, nastrojeno proti beguncem. "Zastraševalni manevri niso le pričakovani politični cilj za poceni nabiranje glasov, ampak se je retorika sovraštva v javnem prostoru preveč normalizirala, kritični odzivi nanjo pa so postali pretežno anemični," ugotavljajo v društvu.

V Sloveniji smo prešli v novo, še bolj intenzivno fazo demonizacijske obravnave beguncev, so prepričani v društvu. "Skrajni korak smo doživeli z navodilom občine Črnomelj na sledi policijskemu obvestilu. V njem občanom svetujejo previdnost, zapiranje in zaklepanje vrat, v primeru, če se 'tujci' pojavijo pred njihovimi domovi, pa celo nehumano naročajo, da se jim ne približujejo, ne spuščajo v hiše in da takoj pokličejo na številko 113," so opozorili v sporočilu za javnost.

Množični mediji pa, sledeč vladajoči politiki, prevzemajo prakso, po kateri se begunce povprek kriminalizira, stigmatizira in obravnava kot potencialne tatove, lopove in kriminalce, so poudarili v Alternativni akademiji.

Za takšna ravnanja v prvi vrsti krivijo odhajajočo vlado, predvsem predsednika vlade in notranjo ministrico. "Prvi je v svojem slavnostnem govoru pred dnevi, ob dnevu upora proti okupatorju, celo pozval k boju proti sovražnemu govoru, a kakor da ne želi uvideti, koliko tega porajajo zastraševalni manevri z njegovimi 'tehničnimi ovirami' in pozivi k varovanju 'naših ljudi'", so zapisali.

Sedanji pozivi k zaklepanju v svoje domove lahko neizbežno vodijo le do popolne protibegunske histerije neslutenih dimenzij, širitve kolektivnega strahu in končno neracionalnega zavračanja nesrečnih ljudi, od katerih številni, s svojimi osebnimi pretresljivimi zgodbami, bežijo proč od vojnih območij, nevzdržnih razmer in revščine, so še opozorili v društvu.