c S

Hrvaškemu ministru za obrambo prepovedali vstop v Srbijo

26.04.2018 15:55 Beograd/Zagreb, 26. aprila (STA) - Srbska vlada je na današnji seji odločila, da podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević ni dobrodošel v Srbiji. Beograd je tako z enako mero odgovoril na prepoved vstopa na Hrvaško srbskemu obrambnemu ministru Aleksandru Vulinu, ki je s svojimi izjavami večkrat razburil hrvaško javnost.

Srbska vlada je danes objavila, da je prepoved vstopa Krstičeviću recipročni odgovor na potezo hrvaškega zunanjega ministrstva, ki je prejšnjo soboto odločilo, da Vulin ni dobrodošel na Hrvaškem.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade v Beogradu, menijo, da odločitev Hrvaške ni bila v duhu dobrososedskih odnosov in spoštovanja temeljnih evropskih vrednot, med katere sodi tudi prost pretok ljudi. Dodali so, da si bodo prizadevali za nadaljevanje izgradnje odnosov s Hrvaško.

Vulin je znan po svojih izjavah, tudi med obiskom različnih dogodkov na Hrvaškem, v katerih je primerjal sodobno hrvaško oblast z ustaškim režimom Neodvisne države Hrvaške.

Pred prepovedjo vstopa na Hrvaško je napovedal, da se bo prejšnjo nedeljo udeležil pravoslavne maše na območju Jasenovca nedaleč od kraja, na katerem je potekala državna žalna slovesnost za žrtve ustaškega koncentracijskega taborišča iz druge svetovne vojne. Nato je hrvaška razglasila srbskega ministra za nezaželeno osebo na Hrvaškem.

Kot so pojasnili v sobotni odločitvi, je bila nesprejemljiva tudi Vulinova izjava, da o njegovem obisku na Hrvaškem lahko odloča "vrhovni poveljnik srbske vojske" in predsednik države Aleksandar Vučić in ne "hrvaški ministri".

Na odločitev srbske vlade se je danes že odzval hrvaški minister Krstičević, ki je dejal, da sta z Vulinom "dva različna svetova". Med obiskom vojaškega izobraževalnega središča v Zagrebu je novinarjem dejal, da nikoli nobenega ni žalil, niti je šel v Srbijo in slabo govoril o srbski državi.

Krstičević je ocenil, da je bila hrvaška odločitev o Vulinu upravičena, ker bi na tovrstne provokacije podobno odgovorila vsaka država, ki varuje svojo suverenost in nacionalne interese. Meni, da je odločitev srbske vlade nepravična, a je nanjo pripravljen.

Meni, da za srbskim ukrepom proti njemu lahko stojijo različni razlogi. Obenem je poudaril, da ostaja pri stališču, da mora hrvaška vojska gledati v prihodnost ter nadaljevati sodelovanje s ključnimi zaveznicami v zvezi Nato, kot tudi s sosednjimi državami.

Hrvaška parlamentarna delegacija na čelu s predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem je prejšnji teden prekinila uradni obisk v Beogradu zaradi žalitev obsojenega vojnega zločinca in srbske poslanca Vojislava Šešlja, kar je dodatno ohladilo odnose med državama. Odnosi med Zagrebom in Beogradom so močno obremenjeni z zgodovino, predvsem s posledicami agresije nekdanjega srbskega režima Slobodana Miloševića na Hrvaško.