c S

Slovenski in hrvaški sindikalisti s skupno prvomajsko izjavo o kakovostnih delovnih mestih

26.04.2018 13:38 Obrežje, 26. aprila (STA) - Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in predsednik Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške Mladen Novosel sta na 12. tradicionalnem srečanju ob prazniku dela na mejnem prehodu Obrežje podpisala skupno izjavo o kakovostnih delovnih mestih. Opozorila sta, da sindikati podpirajo napredek, a ne na račun delavstva.

Jerkičeva je ob podpisu izjave poudarila, da se sindikati z obeh strani meje dobro zavedajo aktualnosti trenutka in tega, da delovna razmerja postajo vedno bolj negotova. Da se svet vse hitreje vrti in da delovna mesta, kot so jih poznali v preteklosti, postajajo ogrožena.

Tehnološki napredek, ki prinaša digitalizacijo in robotizacijo, je sicer hiter, vendar pa to ne sme povzročiti padca kakovosti delovnih mest, padca njihove varnosti ali dostojnosti, je pojasnila.

Sporočajo torej, da podpirajo skupen evropski napredek, vendar ne na račun delavcev, je povzela Jerkičeva.

Predsednik hrvaškega sindikata Novosel je pristavil, da z danes podpisano izjavo vladi obeh držav pozivajo, da želijo tako na Hrvaškem kot v Sloveniji kakovostna delovna mesta.

Opozoril je, da hrvaški in slovenski delavci raje odhajajo v zahodne evropske države, kot da bi pristali na delovne pogoje in slabo plačilo v svojih državah. Kot razlog za to je navedel naprednejše tuje kolektivne pogodbe, boljše plače in kapitalizem po meri delavcev, medtem ko domači kapitalizem delavce še vedno obravnava kot strošek, ki ga je treba stalno krčiti.

Zahtevajo tudi stalno in zavračajo prekarno zaposlitev, dostojno plačilo, ki omogoča znosno preživetje, ter boljše delovne pogoje. Sindikati so sicer za reforme, a le za reforme po meri ljudi, je še poudaril Novosel.

Kot navaja skupna sindikalna izjava, mora EU, če želi preživeti, ostati konstruktivna in pomembna, svoje delovanje usmeriti tudi na oblikovanje socialnih ukrepov. Zahteva po novih, visoko kakovostnih delovnih mestih je v tem okviru pomembnejša kot kdajkoli, sindikati pa imajo jasne predloge o tem, kako to doseči.

Sindikati tudi ne sprejemajo trditve, da je kakršnokoli delo dobro in ne sprejemajo politične trgovine in izsiljevanj. Hkrati opozarjajo, da so najbolj uspešne države EU bolšje rezultate pri krčenju brezposelnosti in vzpostavljanju trajnostnih sistemov socialne varnosti dosegle ravno na račun visokokakovostnih delovnih mest, med drugim navaja omenjena izjava.

Tradicionalna srečanja slovenskih in hrvaških sindikalistov ob prazniku dela, 1. maju, običajno potekajo ob meji pred mednarodnim mejnim prehodom Obrežje. Tovrstna srečanja sicer prirejajo od leta 2007.