c S

AI zaradi deportacij Afganistancev kritizira Turčijo, ta opozarja na porast beguncev

26.04.2018 07:20 Ankara, 25. aprila (STA) - Turčija je danes opozorila, da je v državo v zadnjih treh mesecih prišlo skoraj 30.000 afganistanskih migrantov in beguncev. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je pred tem Turčijo obtožila krutosti zaradi vrnitve 7100 Afganistancev v domovino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Notranji minister Suleyman Soylu je dejal, da je od januarja v državo prišlo 29.899 Afganistancev, medtem ko jih je v celotnem lanskem letu prišlo 45.259, je poročala državna tiskovna agencija Anadolu. Minister je opozoril, da se država sooča z novim begunskim valom in dodal, da so do aprila prijeli že 1328 tihotapcev migrantov.

Letos je v državo prišlo skupno 75.284 migrantov in beguncev, medtem ko jih je bilo v celem lanskem letu 172.745, je še dodal minister.

Od začetka aprila so turške oblasti v Afganistan vrnile 7100 migrantov, pa je danes opozoril AI in to označil kot "kruto kampanjo deportacij". Opozorili so tudi, da je več tisoč Afganistancev zaprtih in da jih obravnavajo bolj kot kriminalce kot pa ljudi, ki bežijo pred konfliktom in pregoni.

Po ocenah organizacije je v Turčiji 145.000 Afganistancev. V državi je nastanjenih tudi več kot 3,5 milijona sirskih beguncev ter več kot 300.000 iraških, ki so zbežali pred vojno in nasiljem v svojih državah.

Kot navaja AFP, migranti in begunci iz Afganistana in drugih držav, kjer divjajo oboroženi konflikti, pogosto preko Turčije skušajo priti do Evrope.

Marca 2016 je Turčija z EU podpisala dogovor o ustavitvi begunskega vala, potem ko je Evropa doživela najbolj množičen prihod beguncev po drugi svetovni vojni.