c S

Strokovnjaki OPCW obiskali še drugo lokacijo v sirski Dumi

26.04.2018 07:20 Haag/Damask, 25. aprila (STA) - Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so danes obiskali še drugo lokacijo v sirskem mestu Duma, ki je bilo v začetku aprila tarča domnevnega napada s kemičnim orožjem. Kot so še sporočili iz OPCW, so zbrali vzorce za analizo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vzorce bodo skupaj s tistimi, zbranimi v soboto, odnesli na analizo v laboratorije na obrobju Haagu.

V soboto so strokovnjaki prvič vstopili v Dumo, potem ko so teden dni zaradi varnostnih razlogov preživeli v Damasku.

V Dumi je bilo 7. aprila domnevno uporabljeno kemično orožje, pri čemer je bilo ubitih najmanj 40 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Zahod za napad krivi režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, kar tako Damask kot njegova zaveznica Moskva zanikata. ZDA, Francija in Velika Britanija so v odgovor izvedle tudi napade na položaje v Siriji, povezane s programom kemičnega orožja.

Iz OPCW so danes sporočili še, da bo Rusija v četrtek za članice organizacije v Haagu organizirala posvet, na katerem bodo sodelovali tudi Sirci. Rusko veleposlaništvo na Nizozemskem je na Twitterju pojasnilo, da gre za Sirce, ki so sodelovali pri "posnetkih belih čelad, na katerem je uprizorjen domnevni napad". O napadu je sicer prva poročala prav humanitarna organizacija Bele čelade, vendar pa uporaba kemičnega orožja ni bila neodvisno potrjena.

Sirska vlada je medtem prevzela popoln nadzor nad območjem Vzhodni Kalamun v bližini Damaska, ki so ga uporniki zapustili v skladu z dogovorom o evakuaciji, sklenjenim pod pokroviteljstvom Rusije. To območje, ki predstavlja vrata v sirsko puščavo in leži v bližini glavne cestne povezave med prestolnico in provinco Homs, je za vlado strateškega pomena.