c S

Na konferenci za Sirijo zbrali manj kot polovico potrebnih sredstev

26.04.2018 07:22 Bruselj, 25. aprila (STA) - Na mednarodni konferenci za pomoč civilistom, prizadetim zaradi državljanske vojne v Siriji, v Bruslju so donatorji napovedali denarno pomoč v višini 3,6 milijarde evrov za leto 2018, kar pa predstavlja manj kot polovico sredstev, ki jih potrebujejo za pomoč.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides je potrdil, da so udeleženci konference, ki se je začela v ponedeljek, za letos napovedali 3,6 milijarde evrov pomoči. Za naslednje leto so napovedale 2,8 milijarde evrov, je povedal Stilianides.

Od držav članic EU bo največ sredstev za leto 2018 namenila Nemčija, in sicer več kot milijardo evrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Bruslju povedal nemški zunanji minister Heiko Maas. Velika Britanija je za letos napovedala pomoč v višini 515 milijonov evrov, EU pa 560 milijonov.

Številne druge velike donatorke, vključno z ZDA, medtem še niso potrdile, koliko bodo namenile za pomoč Sircem, je povedal generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Mark Lowcock. Kot razlog je navedel, da te države še usklajujejo svoje proračune, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ZN bi sicer za pomoč civilistom potrebovali 7,4 milijarde evrov. Ta denar je namenjen za humanitarno pomoč v Siriji ter sosedah, ki gostijo begunce, zlasti Turčiji, Jordaniji in Libanonu, ne pa za obnovo države. EU bo namreč v obnovo države vlagala šele, ko bo zagotovljena verodostojna tranzicija.

Trenutno je sicer notranje razseljenih 6,1 milijona ljudi, več kot pet milijonov pa jih je moralo zapustiti državo. Humanitarno pomoč vsega skupaj potrebuje 13 milijonov ljudi, od tega šest milijonov otrok.

Lowcock je posvaril, da bo treba, če ne bodo zagotovili dovolj sredstev, okrniti nekatere programe. Vodja Svetovnega programa za hrano, ki sodi pod ZN, David Beasley je tako dejal, da bodo morali zmanjšati obroke hrane, tako da bodo ljudi "komaj ohranili pri življenju".

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je že v ponedeljek ponovila stališče EU, da lahko vojno konča le politična rešitev, ki jo vojaško posredovanje zgolj otežuje. "Iz humanitarnih in političnih razlogov je treba utišati orožje," je poudarila.

Enako je bilo ponedeljkovo sporočilo posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture, ki prav tako poudarja, da vojaške zmage ne prinesejo politične rešitve, temveč nasprotno, in da je čas za visoko diplomacijo.

Pričakovati od EU in ZN čudeže, medtem ko veliki igralci ne opravijo svojega dela, je preprosto preveč, je še izpostavil de Mistura, ki vodi mednarodna prizadevanja za politično rešitev.

Ti očitki so namenjeni zlasti Turčiji, Rusiji in Iranu, trem porokom mirovnega procesa, ki poteka v Astani. Mogherinijeva in de Mistura pričakujeta, da bodo te države izkoristile svoj vpliv na sirski režim za umiritev razmer.

Konferenca v Bruslju se je začela v ponedeljek, ko so se osredotočili na dialog z več kot 200 nevladnimi organizacijami iz Sirije in sosednjih držav, ki jim EU zatrjuje, da je dogodek namenjen Sircem, ki niti v osmem letu vojne niso izgubili upanja na normalno življenje. Na njej so sodelovali predstavniki okoli 80 držav in organizacij.