c S

Hrvaški tisk: Kratko premiersko srečanje na Brdu brez rezultatov

25.04.2018 10:13 Zagreb, 25. aprila (STA) - Hrvaška in Slovenija sta še naprej na različnih izhodiščih glede reševanja spora o meji tudi po kratkem srečanju premierjev Mira Cerarja in Andreja Plenkovića na Brdi pri Kranju, danes ocenjuje zagrebški Jutarnji list. Hrvaška je v ospredju slovenske politike tudi zaradi prenesenih deviznih prihrankov LB, poudarja Večernji list.

Kratko srečanje Cerarja in Plenkovića ob robu vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) ni prineslo "spektakularnih rezultatov", navaja Jutarnji list, ki je srečanje zabeležil s skupno fotografijo predsednikov slovenske in hrvaške vlade ter z nekaj vrsticami besedila.

Večernji list v svojem prispevku prav tako kratko omenja srečanje dveh premierjev na Brdu pri Kranju, a izpostavlja, da je "Hrvaška znova postala tema v Sloveniji", potem ko je Ljubljana prosila Evropsko komisijo za posredovanje v sporu o prenesenih deviznih prihrankih varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB.

Časnik meni, da Evropska komisija ni institucija, ki bi posredovala med državama, a se v določnih situacijah ponudi kot mediatorka, če bosta s tem soglašali obe državi. Kot dodaja, bo Evropska komisija preučila slovensko pismo, če bo ocenila, da bi lahko posredovala, pa bo nato vprašala Hrvaško za soglasje. Pritiskov ni, trdi zagrebški časnik.

Navaja, da se "mnogi v Bruslju sprašujejo", ali je zahteva Slovenije za posredovanje v sporu o LB zgolj manever Ljubljane, da bi se poskusila izvleči iz neugodnega položaja zaradi zapletov s prizadevanji za odlog privatizacije NLB.