c S

Strokovni nadzor v UKC Maribor ni pokazal nepravilnosti

25.04.2018 08:32 Maribor, 25. aprila (STA) - Izredni strokovni nadzor, ki so ga na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor izvedli po dopinški aferi s strani enega od njihovih zaposlenih, ni razkril nepravilnosti v ravnanju z zdravili, piše današnji Večer. Kriminalisti so namreč posumili, da je osumljeni zdravila za prodajo na črnem trgu kradel iz bolnišnice.

Policisti so po večmesečni preiskavi pridržali trenerja atletov Igorja Šalamuna in Borisa Špesa, zdravstvenega delavca s pljučnega oddelka mariborske bolnišnice, ki naj bi bil športnike zalagal s prepovedanimi substancami. Prvi se nahaja v hišnem priporu, drugi pa v priporu.

Po doslej znanih podatkih sta osumljena od septembra lani do aprila letos na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. V primeru obsodbe jima grozi do 15 let zapora.

Kot še danes piše Večer, je vodstvo UKC Maribor zoper Špesa že sprožilo izredno odpoved delovnega razmerja, vendar odgovora, kako je njihov uslužbenec lahko prišel do zdravil, nadzor zdaj ni podal. Novi strokovni direktor Matjaž Vogrin je za časnik dejal, da je, glede na ugotovitve, zelo majhna verjetnost, da so bila zdravila odtujena iz UKC Maribor.

Ob tem pa je dodal, da ni povsem jasno, ali je morda prišlo do zlorabe zdravil, ki so bila izdana na recept. Eritropoetin je bil namreč izdan na recept, bolniki so ga prinesli s seboj, kar se evidentira v obliki nalepke na temperaturnem listu, ni pa mogoče ugotoviti, ali je človek, ki je ta zdravila dajal, v resnici zdravila odtujil.

"Možno je torej, da je tukaj prišlo do zlorabe, a tega ne moremo ugotoviti. So pa bila zdravila pod ključem, primerno shranjena in bil je opravljen zapisnik pri prevzemu iz internega skladišča. Vedno pa obstaja možnost manipulacije, če gre za kriminalno dejanje," je za Večer še pojasnil Vogrin.

Strokovni nadzor je sicer pokazal, da je ravnanje z zdravili potekalo v skladu z internimi navodili, da je bil zagotovljen nadzor v obliki pisnih evidenc nad zdravili, ki jih pacient prinese s seboj, in da je bil način ravnanja z zdravili na oddelku v skladu s pooblastili, ki jih imajo izvajalci. Ugotovili so tudi, da je evidenca izdanih zdravil primerna in se torej sklada s porabljenimi zdravili.

Vogrin bo rezultate še preučil, z vsebino pa bo seznanil strokovni svet UKC, ki se bo lahko odločil, ali bo nadzor morda razširil. Kot še dodaja časnik, bodo v navezi tudi s kriminalisti in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki so ga že pozvali, da ugotovi, ali je kdo od zdravnikov izdal večje število receptov za določena zdravila.

Sicer pa naj bi po poročanju časnika policijski prisluhi po neuradnih podatkih nakazovali, da so drugi zaposleni vsaj vedeli za Špesovo početje. Vendar se strokovni nadzor po Vogrinovih besedah s tem ni ukvarjal, saj njihovo delo ni kriminalistična preiskava.

Kot še piše časnik, naj bi preiskovalni sodnik mariborskega sodišča v zvezi z omenjeno zadevo že ugodil predlogu tožilstva in uvedel preiskavo, a sklep še ni pravnomočen.