c S

Na vrhu SEECP o prihodnosti te pobude

25.04.2018 07:21 Brdo pri Kranju, 24. aprila (STA) - Na Brdu pri Kranju je danes potekal osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Premier Miro Cerar je gostil vrh predsednikov vlad in drugih visokih predstavnikov držav SEECP. Osrednja tema razprave je bila prihodnost te pobude.

Kot je na novinarski konferenci po vrhu povedal Cerar, so velik del razprave namenili nedavnim poročilom Evropske komisije glede širitve in strategije EU za Zahodni Balkan.

Cerar je ob tej priložnosti znova čestital Makedoniji in Albaniji za pozitivno priporočilo Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v uniji. "Slovenija ostaja zelo aktivna zagovornica širitve EU tako v evropskih institucijah kot tudi v okviru naših bilateralnih aktivnosti," je poudaril premier, ki opravlja tekoče posle.

Slovenija bo po njegovih zagotovilih še naprej pomagala državam na njihovi poti v evroatlantske integracije. Širitveni proces sicer temelji na izpeljavi potrebnih reform in izpolnjevanju pogojev, kar je odgovornost posamezne države, je poudaril Cerar.

Slovenija aktivno podpira tudi širitev zveze Nato. Cerar je pri tem izpostavil, da je Slovenija odigrala pomembno vlogo pri vstopu Črne gore v zavezništvo. Izrazil je upanje, da bosta Atene in Skopje čim prej rešila vprašanje imena in da bo Makedonija v kratkem postala članica Nata.

"Slovenija v vseh forumih, tudi v okviru današnjega srečanja, izpostavlja pomen sodelovanja in skupnega soočenja z izzivi, kot so na primer množične migracije in zagotavljanje varnosti," je dejal Cerar.

"Naša sedanja in bodoča integracija kot celota stoji in pade na demokratičnih vrednotah in vladavini prava," je Cerar izpostavil svoje sporočilo kolegom iz SEECP.

Na vrhu, ki so se ga udeležili premierji BiH, Bolgarije, Hrvaške in Kosova, so sprejeli tudi odločitev o prihodnjih predsedujočih državah SEECP. Za Slovenijo bo predsedovanje forumu prevzela BiH, nato pa bo sledilo Kosovo.

Slovenija procesu predseduje pod sloganom SEE4Future - Jugovzhodna Evropa za prihodnost, ki sporoča interakcijo in pomen vključenosti ter usmerjenosti k napredku jugovzhodne Evrope. Glavne prioritete slovenskega predsedovanja, ki se izteče 30. junija, so širitev EU, varnost, pozitivna perspektiva mladih in digitalna preobrazba družbe.

Na vrhu so potrdili tudi imenovanje naslednjih generalnih sekretarjev Sveta za regionalno sodelovanje (RCC). Potem ko je dosedanjemu generalnemu sekretarju Goranu Svilanoviću potekel šestletni mandat, bo to funkcijo 1. januarja 2019 za tri leta prevzela Albanka Majlinda Bregu, nato pa Črnogorec Igor Lukšić.

V SEECP sodeluje 13 držav: Albanija, BiH, Bolgarija, Grčija, Makedonija, Romunija, Srbija, Turčija, Hrvaška, Moldavija, Črna gora, Kosovo in Slovenija.

Cerar se je ob robu vrha že srečal z bolgarskim premirjem in predsedujočim EU Bojkom Borisovom, na programu pa ima še srečanji s premierjem Kosova Ramushem Haradinajem in predsednikom vlade BiH Denisom Zvizdićem.

Na kratko se je srečal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, s katerim sta izmenjala nekaj besed o arbitraži in drugih vprašanjih, nista pa opravila temeljitejšega pogovora, je povedal Cerar. "Slovenija je vedno odprta za dialog s sosednjo Hrvaško, vendar ko je ta dialog možen in smiseln," je dodal.

Ob robu srečanja se je po poročanju hrvaških medijev zgodil manjši incident, ker srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović ni želela dati izjave hrvaškim novinarjem. Novinar televizije N1 Hrvoje Krešić je na Twitterju objavil, da je srbska ministrica hrvaške novinarje najprej napadla, zakaj sploh postavljajo vprašanja, nato so jim sporočili, da izjave ne bo, na koncu pa so jih pregnali. Joksimovićeva naj bi sicer kasneje dala izjavo za srbske medije.

Ministrica je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjuug pojasnila, da ni zavrnila izjave za hrvaške medije, temveč ni hotela govoriti o odnosih med Srbijo in Hrvaško, ker to ni tema današnjega srečanja.

Odnosi med Srbijo in Hrvaško so v zadnjem času napeti. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je prejšnji teden prekinil dvodnevni uradni obisk v Srbiji, ko je srbski poslanec Vojislav Šešelj snel in poteptal hrvaško zastavo, ki je ob obisku hrvaškega predstavnika visela pred srbskim parlamentom v Beogradu, ter žalil hrvaško delegacijo.

Nato je v začetku tedna srbski obrambni minister Aleksandar Vulin sprva napovedal, da se bo udeležil spominske slovesnosti v nekdanjem ustaškem koncentracijskem taborišču v Jasenovcu, česar pa ni storil. Zagreb je v Beograd zaradi Vulinovih izjav poslal protestno diplomatsko noto in mu sporočil, da ni dobrodošel. Srbska premierka Ana Brnabić je danes napovedala, da bo Srbija na to v četrtek odgovorila s povračilnimi ukrepi.