c S

Proti Trumpovemu upravitelju agencije za zaščito okolja Pruittu poteka deset preiskav

25.04.2018 07:27 Washington, 25. aprila (STA) - Donald Trump je obljubil, da bo izsušil washingtonsko močvirje, kar pomeni, da bo presekal popkovino med posebnimi interesi in politiki Washingtona na škodo davkoplačevalcev, vendar za to ni izbral pravih članov vlade. Dva sta že odstopila zaradi pretirane porabe davkoplačevalskega denarja, trije pa se soočajo s podobnimi obtožbami.

Najvišje na seznamu brezobzirne skoraj nesramne porabe davkoplačevalskega denarja je upravitelj agencije za zaščito okolja (EPA) Scott Pruitt, ki mu med drugim očitajo, da leti le v prvem razredu, da ima preveč varnostnikov, da si je v pisarni dal zgraditi 43.000 dolarjev vredno varno telefonsko govorilnico, da je stanoval v poceni stanovanju soproge naftnega lobista, da je povišal plače ljudem, ki si jih je pripeljal iz Oklahome, in podobno.

Proti Pruittu sedaj teče že deset ločenih preiskav zaradi razmetavanja denarja, medtem ko njegov šef Trump zmanjšuje proračun EPA za 30 odstotkov. Zaradi podobnih dejavnosti sta doslej letela s položaja minister za zdravstvo Tom Price in minister za veterane David Shulkin.

Minister za stanovanja Ben Carson in notranji minister Ryan Zinke se še držita, čeprav Zinke rad leta okrog z zasebnimi letali na davkoplačevalski račun, Carson pa si je omislil jedilno mizo in stole za 31.000 dolarjev.

Skoraj 200 demokratov je doslej že zahtevalo odstop Pruitta, ki ima že podobno armado odvetnikov kot predsednik ZDA, vendar pa ga Trump pusti pri miru, saj uspešno izvaja njegovo okoljevarstveno politiko. To pomeni, da odpravlja regulacije, ki so ameriške korporacije silile v spoštovanje okoljevarstvenih standardov.

"Pruitt zelo dobro dela pri uresničevanju predsednikove politike deregulacije za zmanjšanje odvisnosti od tuje energije," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Nekdanji pravosodni minister Oklahome, ki se je na položaju boril skupaj z naftno industrijo proti regulacijam za varno in čisto okolje, je podobno počel že tam. Preko bankirja je dobil poceni graščino, ta isti bankir pa ima sedaj visok položaj v Pruittovi EPA.

Še najbolj pa smrdi to, da je v Washingtonu pri kongresni palači stanoval v stanovanju žene naftnega lobista za 50 dolarjev na noč, ko je ta lobist pri EPA zagovarjal odpravo okoljskih regulacij naftne industrije. Pruitt se izgovarja, da je plačal tržno ceno, kar je nesramna laž za okolje, kjer je stanoval.

Pruittovo obnašanje je začelo skrbeti tudi nekatere kongresne republikance, ki ga v tem tednu zaslišujejo o proračunu in hkrati povečujejo pritisk nanj, naj odstopi s položaja.