c S

Na vrhu ZN o izgradnji in vzdrževanju miru govorniki poudarili pomen preprečevanja spopadov in mediacije

25.04.2018 07:37 New York, 25. aprila (STA) - Udeleženci dogodka na visoki ravni o izgradnji in vzdrževanju miru, ki ga je na sedežu ZN v torek in sredo organiziral predsednik 72. zasedanja Generalne skupščine Miroslav Lajčak, so poudarjali pomen novega pristopa do miru, preprečevanja spopadov in mediacije. Govoril je tudi državni sekretar na MZZ Andrej Logar.

Lajčak je spomnil, da od ustanovitve ZN še ni bilo svetovne vojne, vendar pa ZN niso bili vedno tam, kjer so jih ljudje potrebovali in bi lahko naredili več za preprečevanje spopadov in za odziv nanje. Potreben je nov pristop, ker v zadnjem času narašča nestrpnost, pa tudi sovražni govor in zavračanje globalnega sistema, ki so ga gradili 70 let.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je spomnil, da so ZN za humanitarna posredovanja, mirovne operacije in pomoč beguncem porabili 233 milijard dolarjev. Če bi več vložili v preprečevanje spopadov, bi prihranili denar, poleg tega da bi rešili številna življenja. Danes se več držav sooča s spopadi kot pa kdajkoli v zadnjih 30 letih.

Logar je pohvalil Guterresa za njegova prizadevanja, da ZN naredi bolj učinkovite in relevantne. Vse tiste, ki tarnajo nad stroški preprečevanja konfliktov, pa je opozoril, da ni večjega stroška, kot je človeško življenje. Poudaril je pomen gradnje večje odpornosti družb na konflikte in omenil slovenske izkušnje pri ohranjanju miru na zahodnem Balkanu. Posebno pozornost je treba nameniti pozitivni agendi za mlade, brez česar ne bo stabilnosti, pomiritve in trajnostnega razvoja.

Lajčak si je kot eno glavnih prioritet v času vodenja Generalne skupščine ZN postavil izgradnjo in vzdrževanje miru in temu je namenjen dogodek, ki se ga udeležujejo zunanji ministri držav članic ZN, nekaj predsednikov vlad in držav, namestniki ministrov in državni sekretarji.

Logar ostaja v New Yorku do danes, med drugim pa se je sestal s pomočnikom generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Miroslavom Jenčo in posebno predstavnico Generalne skupščine ZN za migracije Louise Arbour.