c S

DS danes o vetu na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih

25.04.2018 10:33 Ljubljana, 25. aprila (STA) - DS bo danes na izredni seji obravnaval predlog veta na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih. S tem je usoda novele, ki zvišuje denarno socialno pomoč, negotova. Po mnenju predlagateljev morajo biti socialnovarstveni prejemki tako visoki, da omogočajo človeku dostojno življenje, a se zavzemajo za celovito urejanje omenjenega področja.

Pod zahtevo za sklic izredne seje je podpisanih 11 svetnikov, prvi med njimi je Igor Velov, ki je bil v državni svet izvoljen kot predstavnik lokalnih interesov.

Predlagatelji so v obrazložitvi zapisali, da se zavzemajo za celovito urejanje tega področja, tudi v sodelovanju s socialnimi partnerji. "Nikakor nismo za reševanje omenjenega področja parcialno, brez ustreznega dialoga z vsemi socialnimi partnerji, v naglici in v škodo drugih proračunskih porabnikov ter brez tehtnega premisleka, dogovora ali obrazložitve," so navedli.

Po vladnem predlogu novele bi se znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z junijem zvišal z veljavnih 297 na 331 evrov. Levica pa je v DZ uspela z dopolnilom k vladnemu predlogu novele, po katerem bi znesek od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov. V Levici so tako že pred uradnim sklicem seje DS pozvali k ohranitvi novele.

Če bo veto izglasovan, bo moral DZ ponovno odločati o predlogu novele, ki je bila prejšnji teden izglasovana s 33 glasovi za in 22 proti. Ob ponovnem glasovanju pa je za potrditev novele potrebnih najmanj 46 glasov.