c S

Na okrogli mizi kritično o ukrepu kaznovanja zdravnikov zaradi neupravičene napotitve

24.04.2018 14:51 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Udeleženci današnje okrogle mize v prostorih zdravniške zbornice so na politiko naslovili enoten poziv, naj odpravi nov ukrep finančne odgovornosti zdravnikov zaradi neupravičene napotitve bolnika. Soglašali so, da je ukrep "drakonski, neprimeren in nepremišljen" ter ogroža življenja bolnikov, zdravnike pa postavlja v nezavidljiv položaj.

Vlada je nedavno sprejela ureditev, po kateri napotni zdravnik prevzema finančno odgovornost za neupravičeno napotitev bolnika na sekundarno raven. Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je v razpravi ocenil, da gre "za še enega od nesrečnih in nezakonitih ukrepov dehumanizacije zdravniškega poklica".

Zdravnica družinske medicine Nena Kopčavar Guček je dejala, da so v tej "nesrečni zgodbi" skupaj tako bolniki kot zdravniki, saj si oboji želijo več časa, ki bo na razpolago za obravnavo posameznega bolnika. Po njenih besedah gre za ukrep politike, ki je očitno v nasprotju s Hipokratovo prisego zdravnikov, da morajo delati v dobro bolnikov.

Kritična do ukrepa finančne odgovornosti zdravnikov zaradi neupravičene napotitve bolnika je bila tudi pediatrinja Tina Bregant, ki meni, da je ukrep posledica popolnega nerazumevanja zdravstva - tako potreb bolnikov kot zdravniškega poklica. Proti "takšnim kaznovalnim ukrepom" bi se morali po njenih besedah enotno upreti oboji.

Članica društva za fibromialgijo, sicer upokojena zdravnica Mojca Kos Golja je opozorila, da ukrep nevarno ruši odnos tako med zdravniki samimi kot med bolniki in zdravniki ter zbija avtoriteto zdravnikov "na raven navadnih prekrškarjev". Po mnenju predsednice društva Evropa Donna Tanje Španič pa ukrep ne upošteva, da bi moral biti bolnik s svojimi potrebami v središču zdravstvenega sistema.

Razpravljavci so pritrdili stališču Muževiča, da bi morali politični odločevalci namesto takšnih kaznovalnih ukrepov poskrbeti za ureditev, ki bo večala avtonomijo zdravnika in mu omogočila, da bo na najboljši možni način prisluhnil potrebam bolnika. Prav tako so se enotno zavzeli za krepitev primarne ravni zdravstva.

Okroglo mizo je pripravil sindikat Praktikum v sodelovanju s sekcijo za primarno medicino.