c S

Brglez s predsedniki drugih parlamentov EU o prihodnosti unije

24.04.2018 11:40 Tallinn, 24. aprila (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez se v Tallinnu udeležuje srečanja predsednikov parlamentov držav članic EU, na katerem so razpravljali predvsem o prihodnosti EU ter o varnostnem in obrambnem sodelovanju v uniji. Kot je Brglez povedal za STA, obe temi kažeta, da imajo države relativno različne poglede na to, na kakšen načine je možno sodelovati.

Predvsem brexit pa je pri tem države do neke mere streznil, da je treba k prihodnosti pristopati bolj vključujoče, da imajo vse članice besedo pri odločanju. Po drugi strani pa je ob ponovni vzpostavitvi t. i. francosko-nemškega vlaka od kompromisov v teh odnosih odvisno, kako se bo v prihodnosti razvijala EU, je v telefonskem pogovoru povedal Brglez.

Kot je pojasnil, se Slovenija zavzema predvsem za enakost oziroma enakopravnost vseh. "Poleg tega je treba ob vsej skrbi za varnost to uravnotežiti tudi s človekovimi pravicami. Ker če pozabimo na ta temelj, na katerem je EU zgrajena, poleg seveda vladavine prava, bo prihodnost zelo težka," je poudaril. Dejstvo je sicer po njegovih besedah, da je EU zgrajena na pravnih normah, ki se v odnosu do manjših članic uporabljajo drugače kot do večjih. "Če tega ne bomo odpravili, bo legitimnost EU pri državljanih še manjša, kot je bila doslej," je izpostavil.

Na srečanju, ki se je začelo v ponedeljek, končalo pa se bo danes, so govorili tudi o obrambnem in varnostnem sodelovanju in njegovi smiselnosti. Razpravljali so tudi o okviru novega stalnega obrambnega sodelovanja v EU, znanega pod kratico Pesco. Kot je povedal predsednik DZ, Pesco podpira velika večina držav članic, pri čemer nekoliko manjka Velika Britanija, ki velja za enega od pomembnih faktorjev skupne varnosti.

Brglez je na srečanju opozoril, da je EU premalo proaktivna pri preventivnih ukrepih, kot je zmanjševanje radikalizacije. Oblikovati je treba tudi ta vidik, saj EU ni unija orožja, je menil. Kaj takega se lahko po besedah predsednika parlamenta pripiše zvezi Nato, EU pa ima druge mehanizme, s katerimi lahko zagotovi varnosti v povezavi, kot tudi v svojem okolju. Slovenija je sicer uspešnejša prav pri preventivnih ukrepih, je pojasnil.