c S

Za vložitev kandidatnih list večinoma podpisi treh poslancev ali sto volivcev

24.04.2018 11:35 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Stranke za vložitev kandidatne liste na parlamentarnih volitvah potrebujejo podpise treh poslancev ali 100 volivcev v vsaki volilni enoti. S 50 podpisi volivcev pa lahko kandidature vložijo le, če po statutu stranke kandidatne liste določijo člani stranke in ne njeni organi, pojasnjuje Državna volilna komisija. A je takih strank le peščica.

Državna volilna komisija (DVK) je namreč sprejela stališče, v katerem je volilne komisije volilnih enot seznanila, kako naj ravnajo pri potrjevanju kandidatnih list za predčasne parlamentarne volitve.

Zakon o volitvah v državni zbor določa, da lahko liste kandidatov predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka določi kandidate po postopku, določenem z njenimi pravili in s tajnim glasovanjem. Vse stranke morajo namreč v svojem statutu določiti postopek in organ, ki določa kandidate za poslance.

Kadar imajo politične stranke v statutu določeno, da kandidatne liste določa organ stranke (denimo izvršilni organ, svet ali predsedstvo stranke), mora biti lista kandidatov podprta s podpisi najmanj sto volivcev, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti.

Če pa imajo stranke v statutu izrecno določeno, da poslanske kandidate potrjujejo člani stranke, za vložitev kandidatnih list zadoščajo podpisi 50 volivcev s stalnim prebivališčem v volilni enoti, je razvidno iz stališča DVK.

Ob tem morajo stranke izpolnjevati še določene druge pogoje. Člani stranke, ki določajo listo kandidatov, morajo biti polnoletni in morajo imeti stalno prebivališče v volilni enoti, za katero določajo listo kandidatov, kandidatno listo pa mora s podpisi podpreti najmanj petdeset volivcev, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti.

Ker ima velika večina strank, ki so napovedale nastop na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah, v statutih zapisano, da kandidate za poslance določajo organi stranke, bodo za vložitev kandidatur morali načeloma zbrati podpise treh poslancev ali 100 volivcev.