c S

Hrvaški odvetnik slovenskih ribičev se bo pravočasno pritožil na nove kazni

24.04.2018 11:34 Zagreb, 24. aprila (STA) - Zastopnik slovenskih ribičev na Hrvaškem Ivica Senjak iz Pulja je danes za STA potrdil, da se bo v zakonskem roku osmih dni pritožil na kazni hrvaškega ribiškega inšpektorja, ki so jih v ponedeljek prejeli slovenski ribiči v Kopru in Izoli. Povedal je, da še ni uspel stopiti v stik z vsemi slovenskimi ribiči, ki so dobili kazni.

Senjak je povedal, da ga je o novih kaznih obvestil koprski ribič Silvano Radin, ki je od hrvaškega kmetijskega ministrstva po pošti prejel 14 plačilnih nalogov, sedem kot fizična oseba in sedem kot pravna oseba. Radina bremenijo nedovoljenega ribolova v Piranskem zalivu in zahtevajo plačilo 28.000 evrov.

Kazni je prijelo še pet Radinovih kolegov, je dejal Senjak. Kot je dodal, so položnice prejeli v ponedeljek, tako da še ni uspel priti v stik z vsakim posameznim slovenskim ribičem, a se bo pritožili v zakonskem roku, ki se izteče 2. maja.

Slovenija se je z novim zakonom o ribištvu zavezala, da bo zagotovila vso pravno pomoč slovenskim ribičem, zoper katere je Hrvaška sprožila prekrškovni ali kazenski postopek kljub opravljanju te dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo. Obenem bo Slovenija krila tudi stroške, ki bodo nastali v zvezi s pravno pomočjo in temi postopki.

Slovenija je decembra lani začela izvajati razsodbo arbitražnega sodišča, ki jo Hrvaška zavrača. Obe državi sta potem začeli kaznovati ribiče druge države zaradi kršitve meje in nedovoljenega ribolova.

Arbitražno sodišče je 29. junija lani objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem. Hrvaška vztraja na sredinski mejni črti v Piranskem zalivu.