c S

Začel se je dokazni postopek v sojenju zaradi Cimosovih prebarvanih strojev

24.04.2018 11:29 Koper, 24. aprila (STA) - Na koprskem okrožnem sodišču se je po nastopu zadnjega izmed obtožencev Daria Šika, ki se sicer ni zagovarjal, začel dokazni postopek v sojenju v zvezi z očitano goljufijo na škodo EU s starimi prebarvanimi stroji Cimosovih hčerinskih družb. Preostali obtoženci so že prejšnji teden odložili svoje zagovore, nihče pa ni priznal krivde.

Glavna obravnava se je sicer začela prejšnji teden, obtoženci na čelu z nekdanjim predsednikom uprave Francem Krašovcem pa so svoje zagovore začasno odložili, so poročale Primorske novice.

Krašovec, njegov nekdanji pomočnik Zorko Kenda in nekdanji izvršni direktor za finance Vladimir Bukvič so se v preiskavi zagovarjali z molkom, na četrtkovem naroku pa niso odgovarjali na nobena vprašanja. Krašovec je napovedal, da se bo zagovarjal na koncu dokaznega postopka, podobno sta napovedala tudi ostala dva. Nekdanji direktor družbe Sieva Janez Gradišek pa je prebral pisni zagovor, v katerem je zanikal vse očitke. Obtožba je vložena tudi proti Cimosu, njegov pravni zastopnik Dejan Olenik pa je povedal, da v času očitanih kaznivih dejanj ni bil zaposlen v Cimosu, navaja časnik.

Danes je prišel do besede še nekdanji Cimosov prokurist Dario Šik, ki je podobno kot večina obtoženih napovedal, da se danes ne bo zagovarjal ali odgovarjal na vprašanja, da pa vztraja pri dosedanjem zagovoru. Obenem si je pridržal pravico, da bo svoj zagovor dopolnil pred zaključkom dokaznega postopka. V svojem kratkem nastopu je Šik sicer zanikal storitev očitanega kaznivega dejanja in opozoril, da v domnevno spornih poslih ni imel nobene odločevalske pristojnosti oz. vloge.

Predsednik senata Julijan Glavina je nato začel z dokaznim postopkom, in sicer s prebiranjem listin. Med drugim je povzel anonimno ovadbo, ki jo je protikorupcijska komisija septembra 2012 posredovala policiji in v kateri se navaja, da je bila Sieva le slamnato podjetje ter da so pred nadzornimi pregledi zamenjali nalepke in ponaredili dokumentacije na strojih. Ti naj bi tako dejansko bili iz leta 2008, z novimi nalepkami pa naj bi se dokazovalo, da so iz leta 2011. Obramba je imela sicer pripombo, da so fotografije, priložene anonimki, tako slabe kakovosti, da se iz njih dejansko ne da kaj dosti razbrati.

Od skupno desetih fizičnih oseb je na predobravnavnih narokih krivdo priznalo pet obtoženih.

Nekdanji vodilni v Sievi, Cimosu in mariborskem Simitu naj bi se dogovorili, da denarja, s katerim bi morali kupiti nove stroje za razvojno-raziskovalno dejavnost razvojnih centrov, ne bodo porabili za to, temveč bodo prikazali nakup obstoječe, rabljene opreme Cimosa in Cimosa TAM kot nakup nove opreme. Stroje naj bi tako prodali Cimosovi hčerinski družbi Cimat, nato pa to družbo izbrali kot dobavitelja, prek katerega bi stare stroje družbama Sieva in Simit prodali kot nove. Po mnenju tožilstva so zamolčali, da so zgolj obnovili in prebarvali staro opremo.

Na računu družbe Sieva se je tako znašlo 3,2 milijona evrov, približno 2,8 milijona iz evropskega sklada za regionalni razvoj in nekaj manj kot pol milijona evrov iz državnega proračuna. Na račun družbe Simit iz Kidričevega pa so prenakazali nekaj manj kot dva milijona evrov. EU je za projekta družbe Sieva in razvojnega centra Simit zagotovila 85 odstotkov denarja, slovenski proračun pa 15 odstotkov.