c S

Državni sekretar Logar na srečanju ZN o izgradnji in vzdrževanju miru

24.04.2018 08:45 New York, 24. aprila (STA) - Državni sekretar na MZZ Andrej Logar se v New Yorku udeležuje dogodka na visoki ravni o izgradnji in vzdrževanju miru, ki ga organizira predsednik 72. zasedanja Generalne skupščine ZN Miroslav Lajčak. V New Yorku sta tudi predsednik Sveta za človekove pravice Vojislav Šuc in kandidatka za Odbor za človekove pravice Vasilka Sancin.

Lajčak si je kot eno glavnih prioritet v času vodenja Generalne skupščine ZN postavil izgradnjo in vzdrževanje miru in temu je namenjen dogodek, ki se ga udeležujejo zunanji ministri držav članic ZN, nekaj predsednikov vlad in držav, namestniki ministrov in državni sekretarji.

Logar bo v New Yorku do srede, poleg govora na dogodku pa ima na programu tudi srečanji s pomočnikom generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Miroslavom Jenčo in posebno predstavnico generalne skupščine ZN za migracije Louise Arbour.

Ob plenarnem delu zasedanja bodo potekali tudi štirje interaktivni dialogi, in sicer o trajnostnem financiranju za mir, utrjevanju terenskega dela za mir ZN, strateških partnerstvih za mir ter o celovitem in povezanem pristopu ZN do miru.

"Gre za vprašanje, ki je zelo v ospredju mednarodne skupnosti, in Slovenija ima pri tem izkušnje ter znanja, zato se dogodka udeležujemo," je dejal Logar.

V New Yorku je tudi kandidatka Slovenije za članstvo v odboru za človekove pravice, telesu neodvisnih strokovnjakov, ki nadzorujejo uresničevanje Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, Sancinova.

Za devet prostih mest v odboru se poteguje 19 kandidatov, mandat bodo začeli januarja prihodnje leto, volitve pa bodo letos junija.

Pred Sancinovo je bil slovenski kandidat Boštjan M. Zupančič, vendar je vlada njegovo kandidaturo lani umaknila zaradi spornih zapisov na družbenih omrežjih.

Veleposlanik Vojislav Šuc, ki trenutno predseduje Svetu za človekove pravice v Ženevi, medtem v New Yorku opravlja razgovore o "revitalizaciji" tega organa, ki je deležen kritik s strani ZDA, da je preveč kritičen do Izraela.

Slovenska veleposlanica pri ZN Darja Bavdaž Kuret pa je napovedala, da bo Slovenija poskrbela za obeležitev prve obletnice mednarodnega dneva čebel, ki so ga ZN potrdili na slovensko pobudo. V načrtu je postavitev čebelnjaka na trati pred Palačo narodov, kjer bodo naselili matico kranjske čebele.