c S

Britanski televizijski komentator toži Facebook zaradi lažnih oglasov

24.04.2018 07:15 London, 23. aprila (STA) - Finančni strokovnjak Martin Lewis, ki se pogosto pojavlja na britanski televiziji kot komentator, je danes vložil tožbo proti Facebooku. Družbenemu omrežju očita, da je lani objavilo več kot 50 lažnih oglasov, v katerih je bilo omenjeno njegovo ime, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ustanovitelj spletne strani za finančno pomoč Money Saving Expert je vložil tožbo zaradi klevetanja proti Facebooku, ki je lani objavil več oglasov, v katerih so omenjali Lewisa, namen oglasov pa je bila prevara ljudi. Kot je pojasnil, namerava morebitno odškodnino nameniti dobrodelnim ustanovam, s tožbo pa bi rad vzpostavil precedenčni primer za podobne lažne oglase, ki izrabljajo imena slavnih.

"Dovolj imam tega. Vpliva na moj sloves, ampak bolj pomembno vpliva na realne ljudi, ki predajajo denar v dobri veri, medtem ko prevaranti kopičijo denar," je dejal.

Opozoril je, da so ljudje zaradi oglasov izgubili veliko denarja. Mnogi tudi ne želijo več spregovoriti s finančnim strokovnjakom, ker so videli njegov obraz na lažnih oglasih in verjamejo, da jih je prevaral.

Facebook je zanikal Lewisove domnevne, da so tovrstne lažne objave oglasov zelo razširjene. "Na Facebooku ne dovolimo oglasov, ki so zavajajoči ali lažni. Martinu Lewisu smo pojasnili, da naj nas opozori glede oglasov, ki posegajo v njegove pravice, da jih odstranimo," so sporočili iz podjetja. Dodatno so pojasnili, da so več takšnih oglasov že umaknili.