c S

Na Brdu pri Kranju danes predsedniki vlad SEECP

24.04.2018 07:22 Brdo pri Kranju, 24. aprila (STA) - Na Brdu pri Kranju bo danes potekal osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Pobudi sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Premier Miro Cerar, ki opravljal tekoče posle, bo gostil predsednike vlad te pobude. Udeležbo so potrdili premierji BiH, Bolgarije, Hrvaške in Kosova.

Slovenija procesu predseduje pod sloganom SEE4Future - Jugovzhodna Evropa za prihodnost, ki sporoča interakcijo in pomen vključenosti ter usmerjenosti k napredku jugovzhodne Evrope. Glavne prioritete slovenskega predsedovanja so širitev EU, varnost, pozitivna perspektiva mladih in digitalna preobrazba družbe.

Predsedniki vlad in drugi udeleženci bodo ob koncu vrha sprejeli skupno izjavo, ki so jo v ponedeljek na srečanju na brdu pri Kranju uskladili zunanji ministri SEECP.

Cerar ima ob robu vrha na programu tudi dvostranski srečanji s premierjem Kosova Ramushem Haradinajem in predsednikom vlade BiH Denisom Zvizdićem.

Dvostransko srečanje s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem ni predvideno, bosta pa ob robu vrha po prepričanju zunanjega ministra gotovo Karla Erjavca imela priložnost, da opravita pogovor.

SEECP je neinstitucionaliziran regionalni proces, forum diplomatskega in političnega dialoga sodelujočih držav iz jugovzhodne Evrope, ki ga koordinira vsakokratna predsedujoča država. Slovenija se je procesu pridružila leta 2010. Predsedovanje forumu je prevzela 1. julija lani, sklenila pa ga bo 30. junija.

V SEECP sodeluje 13 držav: Albanija, BiH, Bolgarija, Grčija, Makedonija, Romunija, Srbija, Turčija, Hrvaška, Moldavija, Črna gora, Kosovo in Slovenija.