c S

Romunska vlada vložila tožbo proti predsednikovi odločitvi glede tožilke za korupcijo

23.04.2018 15:51 Bukarešta, 23. aprila (STA) - Predsednica romunske vlade Viorica Dancila je danes na ustavnem sodišču vložila tožbo proti odločitvi romunskega predsednika Klausa Iohannisa. Ta je namreč prejšnji teden zavrnil zahtevo pravosodnega ministra po odstavitvi glavne tožilke v boju proti korupciji Laure Codrute Kövesi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kritiki očitajo vladi, da želi z odstavitvijo Kövesijeve ustaviti boj proti korupciji. K odstavitvi poziva predvsem predsednik vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea, ki zaradi pravnomočne obsodbe sam ne sme vladati, proti njemu pa trenutno potekata še dve sojenji zaradi korupcije.

Iohannis je prejšnji teden zavrnil zahtevo pravosodnega ministra Tudorela Toaderja po odstavitvi Kövesijeve, češ da ga argumenti niso prepričali ter da so subjektivne narave in pravno sporni. Minister je že takrat napovedal, da bo vlada izpodbijala predsednikovo odločitev.

Toader je pobudo za odstavitev Kövesijeve sprožil februarja, ker da krši ustavo in "škoduje ugledu" Romunije s svojimi kritikami reform, ki jih na področju pravosodja načrtuje vlada.

Reforme, ki jih na pravosodnem področju načrtuje romunska levosredinska vlada, so doma sprožile množične proteste, naletele pa so na kritike tudi v tujini, ker da bi Romunija s tem oslabila boj proti korupciji.

Tožilka uživa velik ugled v javnosti, ker je pred roko pravice v zadnjih letih privedla kar nekaj pomembnih uradnikov. Za svoje delo v eni najbolj s korupcijo prepredenih članic Evropske unije je prejela tudi pohvale iz Evropske komisije. A s tem si je nakopala tudi številne nasprotnike, med njimi številne v vladajoči socialdemokratski stranki.