c S

Na slovensko-slovaški poslovni konferenci o priložnostih

23.04.2018 15:47 Ljubljana, 23. aprila (STA) - V času uradnega obiska slovaškega predsednika Andreja Kiska in gospodarske delegacije je danes v Ljubljani potekala slovensko-slovaška poslovna konferenca. Predstavili so poslovni okolji obeh držav in poslovne priložnosti ter pripravili srečanja med slovenskimi in slovaškimi podjetji.

Gospodarsko sodelovanje med državama je dobro in je z leta v leto bolj intenzivno, lani je blagovna menjava dosegla skoraj milijardo evrov, vendar še vedno ostajajo odprte številne priložnosti za njegovo razvijanje in poglabljanje, je, kot so sporočili iz javne agencije Spirit, dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti.

"Obe državi sta izrazito inovacijsko usmerjeni, proaktivni in dinamični, podpirata podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost ter nove tehnologije, predvsem digitalne," je dodal Cantarutti.

Strinjal se je državni sekretar na slovaškem gospodarskem ministrstvu Rastislav Chovanec. "Slovaško poslovno okolje je primerljivo s slovenskim, poslovne prakse in standardi so na splošno podobni. Naša država je med državami EU in OECD eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev," je dejal in izrazil upanje, da bodo tovrstni dogodki, še posebej pa individualna poslovna srečanja prispevali k okrepitvi sodelovanja med državama.

Adam Csuka iz slovaške agencije za razvoj investicij in trgovine SARIO je dejal, da ima Slovaška ugoden geografski položaj, saj je na stičišču srednje Evrope, od leta 2000 pa beleži trajno in stabilno rast BDP. Med pomembnimi panogami je avtomobilska - Slovaška namreč sodi med vodilne v proizvodnji avtomobilov na prebivalca na svetu, saj proizvede 192 avtomobilov na 1000 prebivalcev, kar je visoko nad svetovnim povprečjem, je dodal.

Na konferenci so predstavili tudi slovaško okolje za startupe na primeru 001 Campus ter poslovni model preobrazbe ljubljanskega nakupovalnega središča BTC v inovativno pametno mesto in tamkajšnji ABC pospeševalnik, namenjen startupom.

Po zaključku konference so potekala individualna srečanja ter mreženje med slovaškimi in slovenskimi podjetji. V 20-članski slovaški gospodarski delegaciji so bila predvsem podjetja s področij informacijsko-komunikaciske tehnologije, inovativne tehnologije in programi, startup sistemi in inovacije, energetika in energetske rešitve ter okoljevarstvene tehnologije.

Gospodarstvenikom sta se pridružila tudi predsednika Slovenije in Slovaške Borut Pahor in Andrej Kiska, ki sta nato tudi odkrila klop miru ob Bratislavski ulici.