c S

Izpeljava torkove izredne seje zaradi napovedi obstrukcije pod vprašajem

23.04.2018 14:25 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Državni zbor naj bi v torek na zahtevo SMC in Levice na izredni seji odločal o 14 zakonskih predlogih in enem predlogu avtentične razlage zakona, a za zdaj ni jasno, ali mu bo sejo sploh uspelo izpeljati. Tudi če mu jo bo, bo lahko odločal le o polovici predlaganih zakonskih predlogov.

Za zdaj namreč vse kaže, da bodo sejo obstruirale štiri poslanske skupine. Da jih na sejo zagotovo ne bo, napovedujejo v SD in DeSUS. Kot pravijo, jo bodo najverjetneje obstruirali tudi v NSi, medtem ko v SDS svojega ravnanja na izredni seji za STA še niso želeli razkriti.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za STA povedal, da se bodo seje sicer udeležili, ker je to njihova dolžnost, a v razpravi ne bodo sodelovali, prav tako ne glasovali. V SD pravijo, da se seje ne bodo udeležili. V NSi končne odločitve še niso sprejeli, a bodo sejo najverjetneje obstruirali. Glede na ravnanje njenih poslancev na matičnih delovnih telesih, ki so obravnavala zakonske predloge, ki naj bi jih v torek sprejemal DZ, je zelo verjetna tudi obstrukcija SDS.

Razlogi v vseh poslanskih skupinah, ki naj bi sejo konstruirale, so podobni. Nasprotujejo množičnemu in hitremu sprejemanju zakonov za nabiranje političnih točk tik pred volitvami.

Vprašanje sicer je, ali bo DZ v torek sploh sklepčen, da bo lahko sprejel dnevni red izredne seje. Poslovnik DZ namreč za veljavno odločanje na seji zahteva navzočnost več kot polovice vseh poslancev, torej 46, pri čemer pa SMC in Levica, ki sta zahtevali izredno sejo, tolikih poslancev nimata.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je v današnji izjavi za medije na vprašanje, ali bodo v torek sklepčni, odgovoril, da nima kristalne krogle, iz katere bi lahko to napovedal. "Načeloma pa bi poslanci morali priti na sejo, saj so v DZ v službi," je dejal.

Tudi poslanec Levice Matej T. Vatovec še ne ve, ali bodo sklepčni: "To bomo videli, ko bomo potrjevali dnevni red. Sam pa si ne upam napovedovati ničesar," je dejal.

Tudi če bo DZ v torek sklepčen, na seji ne bo mogel obravnavati vseh predlaganih 14 zakonov in enega predloga avtentične razlage. Sedem zakonskih predlogov matična delovna telesa zaradi obstrukcij SD, DeSUS, SDS in NSi namreč niso obravnavala, kar pomeni, da ne izpolnjujejo pogojev za obravnavo na plenarni seji.

Pogoje za obravnavo tako izpolnjujejo le predlog novele zakona o enakih možnostih žensk in moških, predlog spremembe zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov, predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnostih pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, predlog zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti in predlog novele zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. O tem, ali bo DZ lahko odločal tudi o osmem zakonskem predlogu, to je predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, bo znano po današnji seji odbora za zdravstvo.