c S

Pred novomeško upravno enoto zaplet pri zbiranju podpisov za kandidaturo na volitvah

23.04.2018 13:27 Novo mesto, 23. aprila (STA) - Predstavnikom strank, ki so neposredno pri vhodu novomeške uprave enote zbirali podpise za kandidaturo na državnozborskih volitvah, tega tam danes niso dovolili. Načelnica Mateja Sotler Štor jih je prosila, naj se zaradi prometne varnosti od tam premaknejo na 200 metrov oddaljeno parkirno ploščad, predstavniki strank pa so to razumeli kot oviranje.

Sekretar Piratske stranke Jure Trbič je za STA povedal, da so jih pri zbiranju podpisov pred stavbo novomeške upravne enote, navkljub temu, da se je zjutraj pozanimal, ali je s tem kakšen problem in se predstavil, načelnica, njena namestnica in "nek gospod" vse skupaj "dokaj prijazno odgnali" na bližnji trg. To mesto je po njegovem mnenju "lokacijsko slabše", hkrati pa je šlo za "oviranje demokracije", je dejal.

Generalni podsekretar Socialistične partije Slovenije Igor Nemec je glede omenjenega dogajanja za STA dodal, da je zunaj območja upravne enote podpise težje zbirati. To, da so jih "odgnali od vhoda, kjer niso nikogar ovirali", pa je označil, da s tem "izkazujejo nedemokratično in protipravno delovanje režima proti" zunajparlamentarnim strankam.

Načelnica Sotler Štorova je za STA pojasnila, da je predstavnike omenjenih strank obiskala skupaj s pomočnico Zdenko Bajuk in brez spremstva varnostnikov, ki jih sicer sploh nimajo. Zaradi ozkega prometnega grla in prometne varnosti strank neposredno ob vhodu v stavbo pa jih je prosila, naj se premaknejo na 200 metrov oddaljeno ploščad mestnega parkirišča, kjer običajno poteka predvolilno zbiranje podpisov.

Tega sicer na novomeški upravni enoti neposredno ob vhodu zadnjih 10 let niso dovolili nikomur. Prostor ob vhodnih stopnicah ob dvosmernem prometu tudi "kaj drugega ne dopušča". Če bi ga bilo dovolj, bi zbiranje podpisov tam dovolili, je še dejala Sotler Štorova.

"Ves poslovni čas upravne enote je namreč treba zagotavljati nemoten dostop tako našim strankam, izvajalcem dejavnosti avtošol, ki poučujejo bodoče voznike, našim zaposlenim in dostavnim vozilom za potrebe upravne enote in inšpekcijskih služb," so v sporočilu pojasnili na upravni enoti. Po njihovem mnenju na dvorišču poslovne stavbe ni prostorskih možnosti za organizirano nagovarjanje volivcev.

Političnim strankam zato svetujejo, naj stojnice namestijo v neposredni bližini njihove poslovne stavbe, in sicer na javnih površinah pred poštno stavbo na Novem trgu, "kjer je zagotovljena prometna varnost vseh oseb, obenem pa v centru mesta in hkrati dovolj blizu za overitev podpisov". S tem vsem organizatorjem volilne kampanje zagotavljajo enake pogoje za izvajanje opravil, so še sporočili z novomeške upravne enote.