c S

HRW: Operacija proti IS na Sinaju bi lahko privedla do humanitarne krize

23.04.2018 09:52 Kairo, 23. aprila (STA) - Operacija egiptovske vojske proti veji skrajne skupine Islamska država (IS) na severu Sinajskega polotoka bi lahko povzročila humanitarno krizo, so danes sporočili iz nevladne organizacije Human Rights Watch. Operacijo so označili za nezakonito.

Zaradi operacije Sinaj 2018, ki se je začela 9. februarja, do 420.000 prebivalcev štirih mest na severovzhodu nujno potrebuje humanitarno pomoč, so zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Operacija je privedla do "občutnega zmanjšanje zalog hrane, zdravil, plina za kuhanje in drugih dobrin na skoraj celotnem severu Sinaja", so poudarili na podlagi pričanj lokalnih novinarjev in prebivalcev ter poročanja lokalnih medijev in fotografij. Na celotnem območju so prepovedali tudi prodajo goriva za avtomobile in za več dni prekinili telekomunikacijske povezave, opozarja HRW.

Kot so še sporočili, so na skrajnem vzhodu severnega dela polotoka prekinili tudi dobavo vode in elektrike.

"Protiteroristična operacija, ki ogroža pretok osnovnih dobrin do več sto tisoč civilistov je nezakonita in bo težko zajezila nasilje," je povedala direktorica HRW za Bližnji vzhod in Severno Afriko Sarah Leah Whitson. "Egiptovske vojaške aktivnosti mejijo na skupinsko kaznovanje," je ocenila.

Vojska je sicer objavila fotografije, ki prikazujejo, kako ljudem na območju dostavljajo humanitarno pomoč. Dodali so, da lokalni prebivalci podpirajo njihove aktivnosti in jim zagotavljajo koristne informacije. V operaciji je bilo sicer doslej ubitih več kot sto skrajnežev in najmanj 30 vojakov, kažejo podatki egiptovske vojske.