c S

Skupina G20 se je izognila razpravi o trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko

22.04.2018 09:07 Washington, 21. aprila (STA) - Finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) na petkovem srečanju, ki je potekalo v okviru spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, niso razpravljali o pereči problematiki - trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko.

Skupino G20 trenutno vodi Argentina, tamkajšnja minister za finance Nicolas Dujovne in guverner centralne banke Federico Sturzenegger pa sta na novinarski konferenci povedala, da G20 ni pravi prostor za pogovor o trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, ampak je to Svetovna trgovinska organizacija (WTO).

Trgovinski spor je s carinami zakuhal ameriški predsednik Donald Trump in če bi bilo po njegovem, bi bili trgovinski spori, ne le s Kitajsko, vidnejša tema zasedanja v Washingtonu. Trump namreč trdi, da je sistem svetovne trgovine nepošten do ZDA, zato se je odločil to spremeniti.

Ministri in guvernerji G20 so se načeloma strinjali, da je mednarodna trgovina dobra za rast, blaginjo in produktivnost. Prav tako naj bi izrazili zaskrbljenost zaradi politik "obračanja navznoter", kar je lep izraz za protekcionizem, ki se ga poslužujejo ZDA.

"Nepoštene trgovinske prakse ovirajo trdnejšo ameriško in s tem tudi svetovno gospodarsko rast," je dejal ameriški minister za finance Steven Mnuchin in pozval IMF naj bo močan glas proti trgovinskim oviram in za zaščito pravic intelektualne lastnine. Prav krajo intelektualne lastnine ZDA največkrat očitajo Kitajski.

Mnuchin sicer o protekcionizmu ni govoril, so se pa proti takšnim ukrepom zavzeli ostali ministri in guvernerji, pri čemer je bilo jasno, na koga so leteli pozivi. Guverner nemške centralne banke Jens Weidman je poudaril, da mora trgovina koristiti vsem, pri tem pa izpostavil, da trgovinske vojne niso nobena rešitev.

Potem ko je Trump uvedel carine na kitajsko blago, je Peking odgovoril s povračilnimi ukrepi, državi pa sta se nato obrnili na WTO. Prvi mož te organizacije Roberto Azevedo je ocenil, da so lahko posledice zaostrovanja spora med največjima svetovnima gospodarstvoma resna, trpele pa bodo revne države.

V razpravi glede potrebe po normalizaciji monetarne politike ni bilo nesoglasij, vendar pa so se na G20 strinjali, da mora biti višanje obrestnih mer postopno in umirjeno.

Iz G20 je odmeval tudi poziv izvršne direktorice IMF Christine Lasgarde, "da je treba streho popraviti tedaj, ko sije sonce". S tem je izpostavila, da je treba za zmanjšanje dolga, gradnjo rezerv in potrebne reforme poskrbeti v času rasti.

Osrednji del spomladanskega zasedanja v Washingtonu, kjer sta tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in viceguvernerka Banke Slovenije Irena Vodopivec Jean, poteka danes z zasedanjem Mednarodnega finančnega in denarnega odbora IMF (IMFC) ter skupnega Razvojnega odbora Svetovne banke in IMF.