c S

Strokovnjaki OPCW v Dumi vzeli vzorce na kraju napada

22.04.2018 09:07 Haag/Damask, 21. aprila (STA) - Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so v sirski Dumi danes začeli preiskavo tamkajšnjega domnevnega napada s kemičnim orožjem pred dvema tednoma, je sporočila organizacija. Strokovnjaki so že vzeli vzorce, ki jih bodo analizirali v laboratoriju na Nizozemskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"OPCW bo ocenil razmere in razmislil o prihodnjih korakih, vključno s še enim morebitnim obiskom v Dumi," so sporočili iz organizacije. Dodali so, da bodo danes zbrane vzorce odpeljali v laboratorij OPCW v Rijswijku na Nizozemskem na analizo.

Ekipa devetih strokovnjakov je na vstop v Dumo čakala v sirski prestolnici Damask teden dni zaradi varnostnih razlogov. Rusko zunanje ministrstvo je pred tem danes sporočilo, da je ekipa dopoldne iz Damaska krenila v bližnjo Dumo na kraj, kjer naj bi bilo 7. aprila domnevno uporabljeno kemično orožje. V napadu je bilo ubitih 40 ljudi, več sto pa ranjenih.

Zahod za napad krivi režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, kar tako Damask kot njegova zaveznica Moskva zanikata.

Z ruskega zunanjega ministrstva so še sporočili, da za varnost inšpektorjev skrbijo tako sirske oblasti kot tudi poveljstvo ruskih sil v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekipa strokovnjakov bi morala v Dumo prispeti že v sredo, a so prihod prestavili, potem ko je bila varnostna ekipa ZN, ki je preverjala varnostne razmere v Dumi, v torek tarča napada.