c S

Seul ugasnil zvočnike na meji s Severno Korejo

23.04.2018 07:49 Seul, 23. aprila (STA) - Pred petkovim vrhom Korej je Južna Koreja danes nehala predvajati propagandna sporočila preko zvočnikov ob meji s severno sosedo. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un in južnokorejski predsednik Moon Jae-in se bosta v petek sestala v vasi Panmunjom. To bo prvi vrh med državama po več kot desetletju in tretji po koncu korejske vojne leta 1953.

Južna Koreja ima ob meji postavljenih več deset zvočnikov, s katerih od konca korejske vojne zelo glasno odzvanjajo kritična poročila o severni sosedi kot tudi glasba. Slišijo jih severnokorejski vojaki ob meji, kot tudi bližnje prebivalstvo, navaja britanski BBC.

Tudi Severna Koreja ima zvočnike ob meji, na katerih objavlja kritična poročila o Seulu in njegovih zaveznicah. Ni znano, ali se bo za njihovo utišanje odločil tudi Pjongjang.

Južna Koreja je sporočila, da so zvočnike izključili danes zjutraj, saj želijo omiliti vojaške napetosti med državama in pred vrhom vzpostaviti miroljubno ozračje. Upajo, da bodo s tem dosegli končanje medsebojnih kritik in propagande ter prispevali k oblikovanju miru in novemu začetku.

Pred petkovim vrhom in za junij napovednim srečanjem Kima in ameriškega predsednika Donalda Trumpa je Severna Koreja v soboto sporočila, da ustavlja jedrske poskuse in poskuse raket srednjega in dolgega dometa ter da zapira svoje edino znano območje za jedrske preizkuse. Napoved je naletela na pozitivne odzive, a ostaja še veliko neznank, kaj ta napoved dejansko pomeni za denuklearizacijo Korejskega polotoka.