c S

Policija posredovala proti protestnikom na pariški univerzi

20.04.2018 14:20 Pariz, 20. aprila (STA) - Francoska policija je danes vdrla na univerzo Paris 1, ki so jo zasedli študenti v znak protesta proti izobraževalni reformi predsednika Emmanuela Macrona. V akciji v 22-nadstropni stolpnici, ki se dviga nad kampusom Tolbiac, je sodelovalo okoli 100 policistov.

Macron je v zadnjem času pod vse večjim pritiskom sindikatov zaradi načrtovane reforme javnega sektorja, vendar za zdaj ne popušča. V minulih tednih so stavkali in protestirali železničarji, javni uslužbenci, zaposleni v domovih za starejše in študenti. V četrtek se je na protestih po vsej državi zbralo več kot 100.000 ljudi, kar je sicer pol manj kot pred mesecem.

Študenti so kampuse zasedli marca zaradi novega zakona, ki prvič uvaja selekcijo pri vpisu na univerzo. Ta teden se je protest razširil tudi na prestižno univerzo Sciences Po, ki jo je obiskoval tudi Macron. Študenti mu očitajo, da uvaja diktaturo.

Žarišče gibanja je v kampusu Tolbiac, ki je del univerze Paris 1. Nekateri študenti so danes policiste ob vdoru obmetavali s steklenicami in drugimi predmeti. Eno osebo so aretirali zaradi upora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rektor univerze Georges Haddad je študentom očital, da so med zasedbo povzročili za več sto tisoč evrov škode. "To je državni denar, ki se troši," je dejal in izrazil olajšanje, ker so protestnike odstranili.

Protesti študentov so uperjeni proti reformi visokega šolstva, ki jo je francoski parlament sprejel 15. februarja. Reforma spreminja pravila za vpis, ki jih bodo lahko javne univerze odslej določale same. Kritiki v tem vidijo kršenje pravice do brezplačnega izobraževanja za vse in nevarnost, da bi se oblikovalo elitno izobraževanje.