c S

Pripor za enega vodilnih v Porscheju

20.04.2018 12:05 Stuttgart, 20. aprila (STA) - Po sredinih hišnih preiskavah v Porscheju je eden od menedžerjev tega nemškega proizvajalca športnih avtomobilov v preiskovalnem priporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Aretacija je del preiskave škandala z goljufanjem pri merjenju emisij dizelskih vozil. V Porscheju vse obtožbe zavračajo.

Nemški preiskovalci so v sredo preiskali prostore proizvajalca vozil Porsche, ki spada pod okrilje Volkswagna. Preiskava se osredotoča na sum goljufije in zavajanja pri oglaševanju športnih modelov avtomobilov. Osumljeni so sicer dva vodilna in eden nekdanji uslužbenec Porscheja.

Danes je predsednik uprave družbe Oliver Blume zaposlene obvestil, da je eden od menedžerjev v priporu. Oblasti kot razlog za pripor navajajo nevarnost uničenja dokazov in begosumnost, poroča dpa.

"Državni tožilec obtožuje tri osumljene in družbo Porsche, da so vedeli, da so bile v motorje nameščene nedovoljene električne in nadzorne enote," je zapisal Blume. "Zanikamo vse obtožbe in se po najboljših močeh trudimo, da bi zadevo čim prej uredili," je dodal.

Kdo je v priporu, v družbi niso razkrili. Po navedbah časnika Bild in tednika Wirtschaftswoche je to Jörg Kerner, ki je v Porscheju vodja divizije motorjev in je leta 2015, ko je izbruhnila afera, delal v Audiju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Audiju, ki je prav tako v lasti Volkswagna, so preiskovalci v povezavi z dizelsko afero v zadnjem letu dni opravili tri preiskave, nazadnje februarja letos. V tožilstvu so za dpa povedali, da sredina preiskava v Porscheju ni povezana s preiskavo vloge Audija v aferi.

Do preiskave v Porscheju je prišlo teden dni zatem, ko je na čelu Volkswagna Matthiasa Müllerja, ki je koncern prevzel kmalu po izbruhu afere septembra 2015, nasledil Herbert Diess. Ta je napovedal prestrukturiranje, a to po njegovem ne pomeni "revolucije". Koncern se želi od afere dieselgate premakniti v smeri električnih avtomobilov in digitalizacije, so poročale tuje tiskovne agencije.