c S

Romunija bo preselila svoje veleposlaništvo v Jeruzalem

20.04.2018 14:04 Bukarešta, 20. aprila (STA) - Romunska vlada bo sledila zgledu ZDA in preselila svoje veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. "Odločitev je bila sprejeta, postopki so se začeli," je v četrtek sporočil vodja vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea. Tiskovni predstavnik romunske vlade je navedbe zanikal. Odločitvi nasprotuje predsednik države Klaus Johannis.

Kot je za televizijo Antena 3 dejal Dragnea, je vlada premierke Viorice Dancila v sredo sprejela odločitev o začetku postopkov za selitev veleposlaništva v Jeruzalem. O načrtovani selitvi romunskega veleposlaništva iz Tel Aviva se sicer govori že od lanskega decembra.

Glede namere o preselitvi veleposlaništva se znotraj romunske vlade očitno razhajajo. Tiskovni predstavnik vlade Nelu Barbu je tako danes zanikal navedbe Dragnee. Odločitev ni bila sprejeta, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Barbu.

Romunski predsednik je v odzivu danes sporočil, da odločno nasprotuje napovedani preselitvi veleposlaništva. Opozoril je, da vlada o tem predsednika države ni obvestila, tudi se niso z njim posvetovali. V sporočilu za javnost iz urada romunskega predsednika so še zapisali, da so v skladu z ustavo zunanjepolitične smernice v rokah predsednika države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za selitev veleposlaništva v Jeruzalem je sprožila nasilne proteste, v Generalni skupščini ZN pa jo je obsodilo 128 držav. Na stran ZDA in Izraela se je postavilo le sedem manjših držav.

Trump je napovedal, da bodo ZDA veleposlaništvo v Jeruzalemu odprle maja.

Romunija bo prva država članica Evropske unije, ki bo sledila zgledu ZDA. Dragnea je dejal, da bo imela odločitev veliko simbolično vrednost, saj da ima Izrael močan mednaroden vpliv, veliko vrednost pa bo imela tudi za ameriško administracijo. "Menim, da bo imela Romunija od odločitve velike koristi," je dodal.