c S

Šef HNS zavrača obtožbo o grožnjah hrvaškem članu uprave Neka

20.04.2018 11:17 Zagreb, 20. aprila (STA) - Predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak je danes kot lažno ocenil trditev hrvaškega člana dvočlanske uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Hrvoja Perharića, da je z grožnjami zahteval njegov odstop iz uprave Neka. Zagrebško sodišče je sicer konec marca potrdilo obtožnico proti Vrdoljaku zaradi groženj Perhariću.

Vrdoljak, njegova HNS je tudi danes članica vlade, naj bi grozil Perhariću novembra 2015, ko je bil hrvaški minister za gospodarstvo.

Do sporne situacije je prišlo leta 2015, ko je dolgoletni slovenski predstavnik v upravi Neka Stane Rožman zavrnil takratni hrvaški predlog zamenjave Perharića. Vrdoljak ni bil zadovoljen s takšnim razpletom, ker je imel svojega kandidata in je po telefonu zahteval od Perharića, naj odstopi s položaja hrvaškega člana uprave, je v četrtek poročal hrvaški novičarski portal Telegram.

Vrdoljak naj bi po poročanju portala med drugim zagrozil, da bo zagrenil življenje Perhariću in njegovi družini, če ne bo odstopil. Perharić je v ovadbi dodal, da se je takrat ustrašil za življenje svoje družine in osebno varnost.

Vrdoljak je na današnji novinarski konferenci na sedežu HNS v Zagrebu dejal, da ovadba "temelji na lažnem izkazu, kar bo tudi dokazal". Povedal je, da bo o podrobnostih svoje komunikacije s Perharićem govoril na sodišču, ne pred novinarji. Poudaril je, da "nikoli ni grozil, posebej pa ne družinam" in da Perharića "branijo Slovenci".

Še HNS je obtožil Perharića, da je odgovoren za kršitev meddržavne pogodbe o Neku, ker hrvaška podjetja niso dobila približno polovico poslov pri vzdrževanju elektrarne, kot to velja za slovenske družbe. Potrdil je, da je kot minister zahteval odgovornost osebe, ki je "uničevala delovna mesta na Hrvaškem".

Ocenil je, da je Hrvaška v Perharićevem mandatu izgubila več kot dve milijardi kun (270 milijonov evrov) ter da hrvaški član uprave Neka bolj skrbi za slovenske kot za hrvaške interese.

Zapleti z izbiro članov uprave Neka potekajo tudi v zadnjih nekaj tednov, ker hrvaški družabnik, javno podjetje Hrvatska elektroprivreda (HEP), pogojuje potrditev Rožmana za predsednika uprave Neka s predčasnim odhodom Perharića. HEP meni, da imajo pravico zamenjati svojega člana uprave, tako kot ima slovenski lastnik polovice elektrarne, podjetje Gen energija, potrditi Rožmana.

Hrvaška stran je prejšnji teden za STA pojasnila, da bo Perharić letos izpolnil zakonske pogoje za upokojitev. Zato menijo, da je smotrno zamenjati Perharića z mlajšo strokovno osebo, ki bo skupaj s slovenskim članom uprave vodila elektrarno v prihodnje.

Gen energija je v začetku aprila brez soglasja hrvaške strani potrdila nov petletni mandat Rožmanu. Hrvaška stran napoveduje arbitražni postopek, če na naslednji skupščini Neka ne bo soglasja o vnovičnem imenovanju Rožmana in tudi o zamenjavi Perharića z ustreznim kandidatom.