c S

Nekdanji veleposlanici sodišče prisodilo 52.000 evrov odškodnine

20.04.2018 12:16 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je nekdanji vodji stalnega predstavništva na Dunaju, veleposlanici Blanki Jamnišek, ki je leta 2013 ostala v pokvarjenem službenem dvigalu, prisodilo 52.717 evrov odškodnine.

Sodišče je Jamniškovi, karierni diplomatki in nekdanji vodji stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, odškodnino prisodilo za gmotno škodo in pretrpljene bolečine zaradi neustreznega ravnanja ministrstva za zunanje zadeve po hudi nesreči, ki se ji je pripetila na delovnem mestu junija 2013.

Natančno toliko je Jamniškova od zunanjega ministrstva, ki vztrajno zavrača vsakršno odgovornost za nesrečo, tudi zahtevala. Poleg odškodnine ji mora MZZ, ki je objektivno in krivdno odgovorno, ker je opustilo dolžna ravnanja, plačati tudi zamudne obresti in poravnati stroške postopka, navaja Dnevnik.

Do spornega dogodka je prišlo 19. junija 2013, ko je ostala ujeta v dvigalu v četrtem nadstropju stavbe na Dunaju, kjer sta v najetih prostorih slovensko veleposlaništvo in stalno predstavniško. Za ujeta veleposlanico in njenega voznika se je začela bitka za življenje, saj je po ugotovitvah reševalcev temperatura v nepredušno zaprtem dvigalu zrasla na 70 stopinj Celzija, ujetima pa je zmanjkovalo tudi zraka.

Potem ko so se v alarmnem centru po kakšne pol ure nehali oglašati, je vozniku uspelo razkleniti vrata za nekaj milimetrov, da je lahko veleposlanica po telefonu poslala SMS. Nato je izgubila zavest. Rešili so ju šele po kakšni uri; da je reševanje trajalo predolgo, je potrdilo tudi sodišče. Veleposlanica je zaradi dehidracije utrpela tudi težave s hrbtenico, posledice pa čuti še danes, navaja Dnevnik.

Časnik še navaja, da so pristojni na zunanjem ministrstvu po nesreči ravnali skrajno nenavadno. Čeprav se je ta zgodila v delovnih prostorih in v delovnem času, so poškodovani veleposlanici odrekli pomoč, za katero jih je prosila, in se izrekli za neodgovorne. Izbrisali so tudi posnetke nadzornih kamer pred veleposlaništvom, skrivali informacije in ji dajali žaljive nasvete.

Jamniškova je sprva od MZZ zahtevala le povrnitev stroškov za dodatne terapije v vrednosti kakšnih 3000 evrov, kasneje je predlagala tudi zunajsodno poravnavo. A na ministrstvu so vse njene zahteve zavrnili in ji svetovali, naj svoje pravice uveljavi po sodni poti, še navaja Dnevnik.