c S

Evropski parlament potrdil prenovo homologacijskega okvira za varnejša vozila

20.04.2018 12:16 Bruselj, 20. aprila (STA) - Evropski parlament je po političnem dogovoru iz decembra lani danes tudi uradno potrdil predlog Evropske komisije za popolno prenovo homologacijskega okvira, s katerim naj bi vozila v Evropi postala varnejša in čistejša. Novi okvir bo izboljšal kakovost in neodvisnost homologacije in testiranja vozil, so zapisali v Bruslju.

Novi zakonodajni okvir bo poleg tega povečal preverjanja že obstoječih avtomobilov na trgu EU ter okrepil evropski nadzor. Predlog naj bi v naslednjih tednih potrdile še članice EU, uredba pa bo za vsa nova vozila veljala od 1. septembra 2020.

Nova pravila dopolnjujejo druge pobude Evropske komisije, kot je predlog o novem dogovoru o potrošnikih. Ta bo v primerih, kot je bila afera z izpusti iz dizelskih motorjev, omogočil žrtvam nepoštenih trgovinskih praks, da uporabijo kolektivno pravno sredstvo z zastopniško tožbo.

Komisija je v prizadevanjih za zmanjšanje emisij iz vozil uvedla nove in izboljšane preskuse emisij avtomobilov, ki so septembra 2017 postali obvezni. Nedavno je izvedla tudi javno posvetovanje o svojem predlogu o nadaljnjem izboljšanju teh preskusov, o katerem bo v prihodnjih tednih odloča Tehnični odbor za motorna vozila.