c S

Nekdanji liberijski vojskovodja v ZDA obsojen na 30 let zapora

20.04.2018 08:12 New York, 20. aprila (STA) - Nekdanji liberijski vojskovodja Mohammed Jabateh, čigar sile so med državljansko vojno v Liberiji zagrešile grozodejstva, je bil v četrtek v ZDA obsojen na 30 let zapora zaradi prevare in krivega pričanja, povezanega z njegovim priseljenskim statusom v ZDA.

51-letni Jabateh, znan pod vzdevkom Džungelski Jabbah, je poveljeval uporniškima skupinama Združeno osvobodilno gibanje Liberije za Demokracijo (ULIMO) in kasneje ULIMO-K, ki sta bili odgovorni za poboje, posilstva, pohabljenja in ljudožerstvo med državljansko vojno v letih 1989-2003.

Jabateh je bil aretiran leta 2016, v zapor pa ne gre zaradi grozodejstev, ki jih je zagrešil, temveč zaradi laganja ameriškim oblastem o svoji preteklosti v prošnji za azil in kasneje v prošnji za stalno prebivališče. Oktobra lani je bil spoznan za krivega v dveh točkah prevare v imigracijskih dokumentih in v dveh točkah krivega pričanja.

Tožilstvo je na sodišče poklicalo 17 Liberijcev, ki so pričali o dejanjih Jabateha in njegovih mož. Med drugim naj bi ubili vaškega poglavarja in njegovo srce prinesli njegovi ženi, ki jim ga je nato morala skuhati.

"Ta mož je odgovoren za grozodejstva, ki bodo zaznamovala več rodov v Liberiji. Mislil je, da se bo skril tukaj, vendar se zaradi odločnosti in ustvarjalnosti naših tožilcev in preiskovalcev ni mogel," je dejal tožilec William McSwain.

Kot je dodal, je bil ta pregon edina možnost po ameriški zakonodaji, kazen, ki jo je dobil, pa bo vsaj do neke mere zadoščenje za njegove žrtve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.