c S

Med strankami velik interes za vstop v volilno kampanjo

20.04.2018 07:09 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Transakcijske račune za financiranje kampanje pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami je odprlo več kot 25 strank in list, ki se bodo potegovale za poslanske sedeže. Poleg tistih, ki so vstop v volilno tekmo napovedali že pred časom, so transakcijski račun med drugim odprli tudi v zunajparlamentarnih Pozitivni Sloveniji in SNS.

V sredo se je namreč iztekel rok, do katerega so morali organizatorji volilne kampanje odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške. Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo kandidati za poslance Državni volilni komisiji predložiti najpozneje 3. maja, ko se izteče tudi rok za vložitev kandidatnih list.

Kot je razvidno iz registra transakcijskih računov, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je transakcijske račune odprlo več kot 20 strank, ki so že napovedale vstop v volilno tekmo.

Med njimi so vse aktualne parlamentarne stranke (SMC, SDS, DeSUS, SD, NSi, Levica in Stranka Alenke Bratušek), stranke, ki so nekoč že bile v parlamentu in se želijo vanj vrniti, pa tudi nekatere novoustanovljene.

Z uveljavljenimi imeni se bo pomerila tudi novinka Lista Marjana Šarca (LMŠ), poleg tega pa bodo nekateri poslanci iz sedanjega sklica DZ na tokratnih volitvah nastopili s svojimi strankami. Tako se denimo Bojan Dobovšek na volitve podaja z lani ustanovljeno Dobro državo, Janko Veber pa je letos ustanovil stranko Sloga. Poslanec Andrej Čuš bo na tokratnih volitvah nastopil na čelu stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije.

V parlament se bodo letos poskušale vrniti nekatere zunajparlamentarne stranke. V SLS in LDS so to že pred časom napovedali, transakcijske račune pa so odprli tudi v SNS in Pozitivni Sloveniji (PS). Medtem ko je predsednik SNS Zmago Jelinčič za STA potrdil, da bo stranka nastopila na volitvah, pa sodelovanje PS pod vodstvom Zorana Jankovića v volilni tekmi še ni povsem gotovo. Kot so pojasnili v PS, so za prihodnji teden sklicali organe stranke in bodo takrat javnost obvestili o podrobnostih.

Za poslanske mandate pa se bodo potegovali tudi Združena levica - Demokratična stranka dela, stranka Solidarnost, Gibanje Zedinjena Slovenija in Socialna stranka Srbov Slovenije. Volilne transakcijske račune pa so odprli tudi Piratska stranke Slovenije, Naprej Slovenija in Stranka enakopravnih dežel.

V predvolilnih mesecih letošnjega leta so se z namenom nastopa na volitvah ustanovile tudi stranke Za zdravo družbo, GibanjeSkupajNaprej ter Davkoplačevalci se ne damo več, novinar Bojan Požar je prevzel Listo za Maribor in jo preimenoval v Listo novinarja Bojana Požarja, Nova ljudska stranka Slovenije in Glas za otroke in družine pa sta sklenili predvolilno koalicijo Kangler&Primc - Združena desnica.

Končno število strank oziroma kandidatnih list, ki se bodo 3. junija potegovale za vstop v državni zbor, sicer na podlagi podatkov o transakcijskih računov še ni dokončno znano. Tako se morda vse stranke oziroma liste, ki so odprle račune, v samo tekmo ne bodo podale, na portalu Ajpes pa tudi niso objavljeni podatki o vseh organizatorjih kampanje, če so ti denimo fizične osebe. Prav tako iz vseh odprtih računov ni razvidno, ali so namenjeni financiranju volilne ali referendumske kampanje.