c S

Evropski poslanci podprli nove ukrepe za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma

20.04.2018 07:29 Strasbourg, 19. aprila (STA) - Evropski poslanci so danes podprli okvirni dogovor parlamenta in članic EU o novih ukrepih s področja preprečevanja uporabe finančnega sistema za pranje denarja in financiranje terorizma. Gre za še peto posodobitev direktive, kar je med drugim posledica terorističnih napadov v Parizu in Bruslju, pa tudi razkritij panamskih dokumentov.

Reforma bo javnosti med drugim omogočila vpogled v lastništvo podjetij, ki poslujejo v EU. Kot so v Evropskem parlamentu zapisali v sporočilu za javnost, bodo ukrepi pomagali v boju proti slamnatim podjetjem, ki so ustvarjena za pranje denarja in skrivajo premoženje ter ne plačujejo davkov.

Spremembe bodo osvetlile tudi dejanske lastnike različnih skladov. Dostop do podatkov bodo imeli vsi, ki bodo izkazali legitimen interes. To bo med drugim olajšalo delo raziskovalnim novinarjem in nevladnim organizacijam. Novi ukrepi naslavljajo tudi tveganja, povezana z predplačilnimi karticami in kriptovalutami.

V razpravi sta sodelovali slovenski evropski poslanski Romana Tomc in Patricija Šulin. Tomčeva, ki je članica parlamentarnega preiskovalnega odbora za pranje denarja, izogibanje davkom in davčne utaje (PANA), je opozorila na probleme dosedanje zakonodaje in poudarila, da "umazan denar daje podlago za delovanje vzporedne globoke države, ki jo vodijo skriti lastniki.

Slovenska evropska poslanka je še izpostavila, da imamo v Sloveniji enega najboljših zakonov glede preprečevanja pranja denarja, "toda kaj nam to pomaga, če se je kljub tej zakonodaji prek banke, ki je v državni lasti, oprala ena milijarda evrov. Vsi za to vedo, obstajajo dokazi, odgovarja pa nihče," je dodala Tomčeva.

Šulinova (EPP/SDS) je medtem izpostavila pomen učinkovite zakonodaje in primernih ukrepov na tem področju. "Storilci kaznivih dejanj se vse bolj poslužujejo inovacij v finančnih storitvah, kot so denimo virtualne valute in anonimne predplačniške kartice, zato je zelo pomembno, da se zakonodaja na tem področju ustrezno posodablja," je dodala.