c S

Odločitev londonskega sodišča o izročitvi Todorića znana v ponedeljek

20.04.2018 07:29 Zagreb, 19. aprila (STA) - Westiminstrsko sodišče v Londonu bo odločitev o zahtevi Hrvaške za izročitev dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića, ki je osumljen finančnih malverzacij v tej največji hrvaški družbi, objavilo v ponedeljek, ne v petek, kot je bilo sprva predvideno. Todorić je sicer od jeseni v Veliki Britaniji.

Sodnica Emma Arbuthnot je po sklenitvi obravnave 10. aprila napovedala, da bo svojo odločitev sporočila v petek, a so danes na sodišču pojasnili, da je objava odločitve prestavljena na ponedeljek, je danes poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Na odločitev sodišča bodo v sedmih dneh možne pritožbe, nato so možni nadaljnji postopki na angleških višjih sodiščih. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bo celotni postopek ne glede na končni izid lahko potekal med tremi in šestimi meseci.

Todorićevi odvetniki so med obravnavo nasprotovali izročitvi nekoč najvplivnejšega hrvaškega poslovneža v domovino in so trdili, da obstaja politično ozadje v Todorićevem pregonu. Sodnico so poskušali prepričati, da obtožnica proti Todoriću ni utemeljena, ker da tožilstvo nima trdnih dokazov. Menili so, da bi lahko Todorić po izročitvi več let prestal v zaporu, preden bi se sojenje sploh začelo. Odvetniki hrvaške države so zavrnili vse navedbe obrambe.

Todorić je v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 prejšnjo nedeljo priznal, da so bile med njegovim vodenjem podjetja "kršitve vrste predpisov" pri izdajanju menic, a je odgovornost za to prestavil na nekdanje pravnike družbe.

Hrvaški preiskovalci sumijo, da si je Todorić med letoma 2006 in 2017 pridobil 173 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Pod drobnogledom sta tudi njegova dva sinova in še 12 nekdanjih članov uprave koncerna in revizorjev, ki jih sumijo ponarejanja različnih finančnih dokumentov. Hrvaška je sicer izročitev Todorića od Velike Britanije zahtevala na podlagi evropskega pripornega naloga.

Hrvaško tožilstvo je medtem proti Todoriću sprožilo še eno preiskavo, in sicer zaradi domnevno nezakonitih izplačilih posojil, s katerimi naj bi vlagatelje oškodoval za približno 6,4 milijona evrov. Poleg Todorića je pod drobnogledom kriminalistov še 10 oseb.

Todorića so v Londonu prijeli v začetku novembra lani, a so ga nato ob varščini in posebnih varnostnih ukrepih spustili in se brani s prostosti.