c S

Direktorica IMF posvarila pred trgovinskimi spori in pozvala k utrditvi sistemov pred prihodnjimi krizami

20.04.2018 07:09 Washington, 19. aprila (STA) - Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je na novinarski konferenci ob začetku spomladanskih zasedanj IMF in Svetovne banke v Washingtonu med drugim posvarila pred trgovinskimi vojnami in s prispodobo ponovno pozvala države, naj "pospravijo svoje strehe, ko je vreme še sončno".

Kot dokazuje statistika, je svet trenutno v obdobju gospodarske rasti, kar ne bo večno, čeprav se udeleženci zasedanj v Washingtonu izogibajo izraza "kriza" in govorijo o "nazadovanju". Zagon za ciklično rast po besedah Lagardove ostaja trden, vendar pa trgovinski spori in "divjanje" finančnih trgov kaže na tveganja.

Zato morajo države promovirati odprt multilateralni trgovinski sistem na temelju pravil. Prejemnik tega sporočila je trenutno na Floridi, v Washington pa se bo vrnil, ko bo spomladanskih zasedanj konec. Predsednika ZDA Donalda Trumpa ni izrecno omenjala, vendar pa je ZDA priporočila, naj zdaj v času rasti poskrbijo za zmanjšanje svojega ogromnega dolga.

Za ohranitev rasti je potrebno utrditi odpornost finančnih sektorjev, začeti delati rezerve pred nazadovanjem in izpeljati strukturne reforme, med njimi ukrepe proti korupciji. Zadolževanje je velik problem in svetovno breme dolga je naraslo na 164.000 milijard dolarjev, kar bo v primeru nazadovanja poslabšalo sposobnosti držav za učinkovite ukrepe.

Poudarjala je potrebo po mednarodnem sodelovanju in dejala, da se IMF podaja na velike spremembe v svoji politiki. Med drugim pri nadzoru svetovnih financ, programu finančnega ocenjevanja, orodij za posojanje, analiz vzdržnosti dolgov, razvojnih zmogljivosti, zagnal pa se je tudi delovni program o izzivih in priložnostih digitalizacije.

Poleg trgovinskih prepirov razvoj ogrožajo tudi kronični primanjkljaji tekoče bilance v nekaterih državah in kronični presežki v drugih. V razvitih državah je na čelu izzivov staranje prebivalstva, v revnih državah pa pomanjkanje strukturnih reform in počasno dohajanje bogatih.

Na vprašanje o velikih tehnoloških korporacijah, kot so Amazon, Google in druge, pa Lagardova ni priporočila njihovega razbijanja, čeprav je menila, da koncentracija moči ni koristna in bi bila boljša večja tekmovalnost.

Na vprašanje o statusu žensk v Indiji v luči zadnje novice o posilstvu in umoru osemletne deklice, pa je Lagardova dejala, da ji gre ob tem na bruhanje in izrazila upanje, da premier Narendra Modi nima zaprtih oči.